Esperanto Sommarsalong

Igår var det smygpremiär för Esperanto Sommarsalong som håller öppet mellan 27 juni – 4 augusti.

Vid ankomst bjöds vi på vackra och goda gougères tillsammans med 2005 André Jaquart Grand Cru Blanc de Blancs och facinerades av pianisten som mycket stämningsfullt plinkade på pianot i vestibulen till Sayan Isakssons enstjärniga Esperanto.

Jag är inte särskilt bekant med vad Sayan egentligen gör men kvällens meny om fyra rätter fick mig att på riktigt börja bli nyfiken på den Esperanto-föreställning som, enligt White Guide, kan vara lika poetiskt vacker som i Japan.

Förlorade primörägg med sot-bakad gös, stenbitsrom och brynt citromsmör. En slipad och mycket elegant fiskrätt där 2010 Emrich Schönleber Riesling Mineral från Nahe satt som en smäck till.

På en tjock skiva brioche låg råskuren Fransk kalv och ackompanjerades av musselemulsion samt rotselleri. Kalvköttet i sig var underbart gott och jag gillade hur sältan och den rökiga touchen i emulsionen bröt mot den smöriga briochen.

Choucroute 2.0? Korv av Svensk wagyu blir lättrökt i en trälåda fylld med mossa och halm och serveras med en tryffelmajonnäs smaktsatt med talg samt picklad sommarkål. Vad dricker man till? 2010 Anne Gros Bourgogne Rouge, såklart.

Jag vågar påstå att det här är den godaste korven som serveras i Stockholm idag. Förmodligen är det också den godaste majonnäs jag någonsin har ätit. Och helheten med vinet blir något helt vansinnigt läcker.

Avslutningen med vispad lantgrädde, lakritssmördeg, frusen rödbeta och somriga bär var härligt krispig och bjöd på en skön balans mellan sött och syrligt mot en jordigt smakande och mycket intressant sorbet på rödbeta. I glaset: 2010 Mark Angeli, Rosé d’un Jour, Loire, Frankrike.

Chemexbryggaren gjorde sitt jobb även den här kvällen och efter ytterligare ett glas vin lämnade vi den fantastiska personalen och Sayan Isaksson och sa:

– På återseende!

*****

Esperanto Sommarsalong

Adress: Kungstensgatan 2, 114 25, Stockholm

Telefon: +46 (0)8-696 23 23

Karta

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: