Daniel Berlin Krog (återbesök)

Daniel Berlin har höjt insatserna.

Jag märker det redan vid den eleganta 2-dagars rockan från Öresund listigt inlindad i jordigt smakade gulbeta toppad med körvel. Det är en så naturlig uppföljare, fast ändå inte, till smakerna av svamp och lök från förra året som aldrig ville lämna gomen.

I ett rasande tempo fortsätter vi med musslor, grädde och växter via nyversionen av förra årets vaktelägg med ättiksfläsk till hemtorkat oxkött vilandes på den släta stenen signerad ”DB”. Ur en liten Alain Ducasse-lätt skål designad av Lena Willhammar sipprar vi vit- och grönsparrissoppa som har spetsats med champagne och trots att det nästan är provocerande enkelt är det ju det här som gör Daniel Berlin så unik.

Han har en egen stil som skiner igenom på tallriken. Befriad från tjafs där råvarorna håller mycket hög kvalitet och resulterar i rak, ärlig och avskalad mat med tydliga och rena smaker. Eller ja, allt smakar ännu godare och mycket mer koncentrerat än vad man är van vid.

Fotograf: David Cenzer

Fotograf: David Cenzer

Torsken bakad till 31 grader serveras med tång, rödbeta och äpple och är fullständigt lysande.

För att inte tala om nypotatis med gammelpotatis, den krispiga gurkan, stinget av pepparrot och sältan från kvabbso. Det är fett, salt och fräscht och en ur alla avseenden helt perfekt balanserad rätt som nästan får mig att ramla av stolen. Och då är vi inte ens halvägs in i middagen.

Vitsparrisen har ett perfekt litet tuggmotstånd och får hjälp av härligt len nötighet i en raps- och äggcreme samt smält fett och extra sälta av riven gris. Sedan, en i sex timmar kolgrillad rotselleri som doftar förföriskt i matsalen där den byggs ihop med prästost, gröt och blad. Vad händer? Kan det verkligen smaka så här? Lukta så här? Jag noterar referenspunkter till både det ena och det andra, och ser aningen förbryllat fram emot vad som komma skall.

Och då landar kvällens bästa servering på bordet. Grönsparris, nässlor, kvickrot, granskott och mormors klimp som har smaksats med kardemumma. En skummig hönsbuljong slås över och kombinationen blir alldeles, alldeles underbar.

Fet märg bryter mot salt, krispigt stekt och i mitten smörmjuk kalvbräss med helt ologisk grönkål och vårsallad på alm. Det handlar om sötsurt med både finess och glimten i ögat och det händer mitt ute på självaste Österlen.

Tänk att jag skulle få äta spädgris även den här gången. Med så många olika lökar att de blir omöjliga att hålla reda på. Men vad spelar det för roll när det är så här gott?

En av Sveriges trevligaste, och roligaste, matsalsshower äger rum på Diligensvägen när Per-Anders Berlin på ett mycket passionerat sätt berättar om ostarna från Vilhelmsdals gårdsmejeri. Det här är Per-Anders ostar, ingen annan ska komma här och lägga sig i, och kvällens kittostar startar försiktigt och avslutar styggt. Med äppelmos och mörkt honugsbröd till, såklart.

Yoghurtglassen med frusen vitplister och rabarber handlar om så mycket mer än vad du tror. Nej, du kan faktiskt inte ens föreställa dig.

Och en finare balans mellan beskt, sött och syrligt i den gräddiga häggen med honung och dinkel kan jag inte minnas.

På något sätt känns det helt naturligt att avsluta med en variant av ”mums-mums” hos Daniel Berlin, för det är precis vad det här handlar om.

Den lilla stora restaurangen på Österlen har tagit ett rejält kliv i rätt riktining jämfört med 2011.

Orden må vara stora men att inte nämna Daniel Berlin Krog i Skåne-Tranås när vi pratar om Sveriges tre-fyra bästa restauranger vore väldigt orättvist mot Daniel Berlin.

Med vänlig hälsning

”En självutnämnd krogkritiker med fickkamera. Men utan anteckningsblock…”

*****

Daniel Berlin Krog

Adress: Diligensvägen 21, 273 92, Skåne Tranås

Telefon: +46 (0) 417 20 300

Pris: 2500 kronor (vad jag betalade för avsmakningsmeny och vinpaket samt transfer till och från Logi Gamlegård, en övernattning och frukost)

Karta

*****

Relaterade inlägg

Daniel Berlin Krog

Daniel Berlin @ Flickr

*****

Logi Gamlegård

”Avnjut en avsmakningsmeny med utvalda viner hos Daniel Berlin i Skåne Tranås.

Övernatta på Logi Gamlegård i fantastisk miljö och avslappnad lyx. I paketet ingår logi och frukostbuffé samt transport till Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås. Där avnjuter ni en avsmakningsmeny med utvalda viner. Efter kvällens slut, körs ni tillbaka till Logi Gamlegård.

Bokning sker via mail, info@logigamlegard.se, även via telefon 0417-31000″

  1. jessica amchon

    Jag blir förförd av de vackra bilderna, ochdofterna ifrån maten kan jag nästan ana! En fröjd för ögat om maten smakar så gott som bilderna lovar har jag ett underbart besök framför mig, för hit måste jag bara!

  2. Theo

    Hej!

    Jag har en fråga som angår någonting annat. Jag har läst att du testat både menú todo och Djurets grande deluxe-meny. Båda kostar (i dagsläget) 795 kr. Jag undrar vilken du föredrar eller om du till och med kan förklara vilken som är bättre ur flera aspekter?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: