The World’s 50 Best Restaurants 2012

Den reflekterar vad som händer inom gastronomin idag.

Restauranger får sitt stora internationella erkännande.

En frihet att utforska, upptäcka, experimentera och lära.

Det finns ingen mer inflytelserik restauranglista i världen idag.

Här är The World´s 50 Best Restaurant 2012.

…och som vanligt är den, på många sätt, väldigt obegriplig. Jag kommenterar de restauranger jag har besökt och länkar även till bildspel från dessa.

#1 noma

Under första besöket blev jag chockad. Vid andra besöket blev jag berörd. Tredje gången jag besökte noma blev jag besviken. Lik förbannat är den här restaurangen en konceptuell fullträff. Och Rene Redzepi är en av de mest inflytelserika personerna någonsin i matvärlden.

#2 El Celler de Can Roca

Jag har haft några av mina största stunder hos bröderna Roca. Vid senaste besöket satt tryffelbriochen som en kärlekspil genom hjärtat och följdes upp av en rad helt vansinnigt bra serveringar. Hit kommer jag alltid att åka tillbaka.

#3 Mugaritz (The Chef´s Choice)

Jag vill så gärna tycka om den här restaurangen och dess upprorsmakeri regisserat  Andoni Luis Aduriz. Men det går inte. Jag fått nog av Mugaritz. Bara jag hör ordet ”väldoftande” går det en obehaglig ilning längs hela ryggraden…

#4 DOM

#5 Osteria Francescana

Det var som en berg- och dalbana. Vilka toppar, och vilka dalar. Men vi minns årets bästa pastarätt och vi minns framförallt tyngden och djupet i rekonstruktionen av en Osso Bucco. Och Massimo Bottura verkar vara en jävligt skön snubbe.

#6 Per Se

#7 Alinea

Det är omöjligt att inte bli trollbunden av Grant Achatz och hans historia. Och omöjligt är också att inte bli konfunderad under ett besök på Alinea. Eller?

#8 Arzak

Arzak är Arzak.

#9 Dinner by Heston (Highest New Entry)

Det här måste vara galans och listans stora ”snackis”. Heston Blumenthals London-restaurang är alltså bättre placerad än det stora flaggskeppet, The Fat Duck (13), i Bray. På Dinner by Heston älskade jag ”Köttfrukten”. Och tittade väldigt länge på ananasen som grillas långsamt på spett.

#10 Eleven Madison Park

*****

#13 The Fat Duck

En helt enastående upplevelse. Åk dit.

#14 The Ledbury (Highest Climber)

Brett Graham lagar klassisk mat på ett modernt sätt. Början av middagen var helt sanslöst bra, med en himmelsk tomaträtt följt av grillad makrill. Och så hans toast med Saint-Nectaire ost, tryffelmajonnäs och riven tryffel. För att inte tala om grisen med Pedro Ximenez och lakrits. Ja, hela middagen förresten. Världsklass.

#15 Le Chateaubriand

Konstnären Inaki Aizpitarte serverar blöt kinesisk svamp med vispgrädde samt två clementinklyftor. Inget, absolut inget, kan ändra på det faktum att det här är det vidrigaste jag har ätit i hela mitt liv. Le Chateaubriand är i mitt tyckte inte en av världens bästa restauranger.

#20 Frantzén/Lindeberg

Jag gläds inte bara med Björn och Daniel. Jag gläds med hela teamet bakom Frantzén/Lindeberg. Och om jag inte minns fel sa jag det redan i början av året? Först i Sverige med tre stjärnor i Guide Michelin (vänta och ni ska få se) och sätter Sverige på den gastronomiska världskartan under 2012. Ingen restaurang har berört mig så mycket som Frantzén/Lindeberg. Stort grattis!

#31 Asador Etxebarri

Fantastiska råvaror, perfekt tillagade och där enkelheten går som en röd tråd genom hela middagen. Man trivs där på Plaza de San Juan i Atxondo- Bizkaia.

#34 Fäviken Magasinet

Kul att Fäviken Magasinet slog sig in på Top 50-listan. Även om jag trodde att de skulle göra det med en (ja, faktiskt) högre placering. En helhet som slår det mesta i restaurangvärlden. Ett av mina starkaste minnen från 2011 är när jag äter vild öringrom i ett varmt skal av torkat grisblod, blickandes ut över Åreskutan.

#41 Mathias Dahlgren Matsalen

Vi besökte Matsalen i december 2011 och var, förutom fläsket och kålen, inte imponerade. Fyra timmar, fyra ostron, fyra kakor. Men det är kul att Dahlgren är tillbaka på Top-50. I alla fall för ett år framöver?

*****

The World´s Best Female Chef 2012

Grattis, Elena Arzak! Jag har haft förmånen att få träffa Elena vid ett par tillfällen och en trevligare, mer ödmjuk, kock på en sådan här internationellt erkänd restaurang tror jag att man får leta efter. Hon har tålmodigt arbetat sig fram till positionen som en av världens främsta kockar och för Baskiens stolta mattraditioner vidare.

Juan Mari Arzak, Elena Arzak, En Foodie

Lifetime Achievement Award 2012

Thomas Keller. Vi ses. Någon gång.


  1. Ja som sagt. Det finns ju toppar och bottnar i denna lista. Kul som fan med 3 svenska bland de 50 ialla fall !! Men blöt svamp, clementin och vispad grädde låter och ser ut som om nån i köket antingen hade rökt på en hel gran eller var förbannad på hela Världen…oerhört kass rätt…haha!

    • Haha, det var så vi tänkte också Magnus! Hur som helst riktigt jävla roligt med svenskarna på Top 50. Och detta är bara början är min känsla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: