Chef’s Table på AG

Lunch med Johan JureskogRestaurang AG?

Ja, tack.

På prick klockan 12:00 i fredags gjorde jag entré och jag hade knappt hunnit hälsa på Johan med personal innan jag fick ett glas Cava i näven. Sedan fyllde både välkända och okända ansikten på i baren där vi kom att njuta av underbart goda percebes och lyssna till när Chef Jureskog berättade om sina restauranger, sin personal, sin matfilosofi och sin kokbok.

24 timmar Receptbok” är en speciell kokbok. Som jag verkligen gillar att läsa. Och precis som den mat Johan Jureskog serverar på både Rolfs Kök och AG är den här boken vällgjord, rak och ärlig. Jag läser om egenknullade råvaror och om förbränningskammaren på en rymdraket. Johan drar bokstavkligt talat ner (eller upp?) byxorna i boken och de tidiga orden av Mons Kallentoft kan vara de mest träffade jag har läst på mycket, mycket länge. Hyllningen till ”The Animal” från en kompanjon och livskamrat är sanslöst fin. Även snålvattnet rinner till när jag läser och inte ens dygnet efter att jag fick den i min hand har jag lutat mig mot den när jag själv lagade mat hemma i mitt kök.

Sedan slår vi oss ner vid ”Chef’s Table”, mitt i pulsen och produktionen, i AG´s maskinrum. Märgben av sällan skådat slag placeras framför oss och från en bricka på bordets mitt får vi alla ta varsin burk Per Se kaviar. På en skiva rostat levain bröd är den feta märgen och salta kaviaren en vansinnigt god kombination.

Det blir köttprovning med flera av husets olika styckningsdetaljer där högreven av Wagyu från Värmvik Säteri utanför Västervik var helt f a n t a s t i s k.  Till köttet serverades en grönsallad med parmesan, tomater, sockerärtor och en bearnaisesås vilken var spetsad med smält nötfett. I all sin enkelthet och i absolut världsklass.

En engelsk klassiker och enligt Johan hans absolut favoritdessert där en ”steamed british pudding” flamberades i whisky och serverades med vaniljsås, vaniljglass och kolasås. Efter att ha smakat förstår jag varför.

Jag lyfter på min hatt tackar å det ödmjukaste för inbjudan, lunchen och köttstycket jag fick med mig hem.

Jag konstaterar att det bara finns en Sheriff i stan.

…och funderar över när fan han ska sätta smörgåstårtan på menyn igen?

*****

24 Timmar Receptbok kostar 295 SEK och finns att köpa på Johan Jureskogs restauranger i Stockholm, Restaurang AG och Rolfs Kök.

Det går även att beställa boken genom att maila Pia WåreusWatz förlag, pia@watz-sweden.se.

AG Restaurang & Bar
Kronobergsgatan 37, 112 33 Stockholm
08 410 681 00!
info@restaurangag.se

Rolfs kök
Tegnérgatan 41, 111 61 Stockholm
08 10 16 96
info@rolfskok.se

*****

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: