Gastrologik

I början av november besökte jag Gastrologik för första gången och jag funderar över om det rent av var samma dag som de öppnade? Det var i alla fall över lunch och när jag skrev om det besöket avslutade jag inlägget med: ”Idag var vi helt själva under den dryga timmen vi spenderade på Gastrologik. Jag är helt säker på att så inte kommer att vara fallet nästa gång jag kommer hit.”

Att det skulle dröja ända till mitten av mars innan jag kom tillbaka hade jag väl inte riktigt planerat. Men jag har helt enkelt inte fått bord tidigare och var därför inte sen att visa intresse när restaurangen annonserade via Twitter att man hade en avbokning i förra veckan.

Erik och Felix står för det trevliga mottagandet, ett glas champagne slogs upp och valmöjligheterna är begränsade i en ej förutbestämd meny om tre (695 kr) eller sex rätter (995 kr) där utbudet, till skillnad från efterfrågan, styr valet av råvaror och vad som ska serveras för kvällen.

Brioche på virvelmjöl med smör smaksatt av gröna enbär är kvällens första ”snack”, snyggt arrangerat framför gästernas ögon i matsalen. Cremé på tupplever serveras på en frasig maräng och toppas av syrat rått äpple och är en helt lysande liten försmak. Allt bröd bakas på rågsurdeg. Och glassen på pepparrot handlar om en kontrast mellan kyla och hetta toppat med både litet salta smulor och litet provokation.

Den surdegsfriterade skreimagen är en tolkning av en försmak som Jacobs tidigare chef också serverar. Hade det varit sex, nio eller tolv stycken sådana här på tallriken hade jag satt i mig varenda en utan att blinka.

Glasbakad skrei med “svensk dashi” på gårdagens brända bröd, äpple, gurka och havsgrönsaker samt emulsion smaksatt med surströmming är i mitt tycke en rätt som har allt och kvällens klart bästa servering. Sältan från surströmmingen var perfekt i en ganska fräsch och lätt servering, som har både djup och textur och sist men inte minst smaker i helt strålande harmoni med varandra. Mycket bra!

Bläckfisken hade fiskats i Kattegatt och steks försiktigt innan den serveras med fermenterad vitlök och morotspuré smaksatt med beldincitron samt mandel. Enkelt, rent och väldigt gott med alldeles perfekt tuggmotstånd i bläckfisken.

Gröt på dinkel ovanpå vilken ett par bitar perfekt stekt lammbräss, rågkrutonger samt ”vårens första skott” vilar – eller snarare växer – upp ur ett generöst täcke av riven tryffel från Perigord. Vad mer behöver man en litet kall och ruggig dag i mars?

Svenskuppfött wagyukött från Värmvik säteri utanför Västervik får lätt stekyta på en varm sten och toppas med litet flingsalt. Otroligt välsmakande och mört. 250-300 gram av det här hade varit en lagom portion.

Årets först vårkycklingar serverades med krämig lättrökt äggula, i kycklingfett bakad palsternacka samt ramslök.

Rökt ”änglaost” från Vilhelmsdal med mjölksyrade rödbetor och dess blast. En ostservering som kan tyckas väl enkel, framför allt när man tänker på Restaurang Volt´s underbart välregisserade ostserveringar. Hur som helst en lätt, skönt krämig och mild vitmögel med litet rökig touch. Ja, varför skulle man ha krånglat till det mer än så här egentligen?

Sedan, för att rensa upp och väcka till liv, sorbét på Douglasgran med gransirap. Ungefär som en lavett; det är inte särskilt trevligt, men man blir alert inför vad som komma skall. Och det behövdes efter sex serveringar som gick i ett så där lagom avslappnat tempo.

Sorbét på Aromaäpplen med lakrits- och citronsås över bakt mandelkräm med muscovadosmulor var sött, milt och gott innan den litet tyngre blodapelsingelén med chokladmördeg och parline parfait sköljdes ner med en fin sötsyrlig Tokaji.

Kaffet har Gastrologik tagit fram tillsammans med Johan & Nyström och den här kvällen serverade man det tillsammans med havtornsmarshmallow med kardemummaparfait, mördegsbotten av äpple med äppelkompott och äppelgelé samt ett chokladrör fyllt med citroncurd och chokladcreme.

Allt som allt en mycket trevlig och prisvärd kväll på Gastrologik. Hög kreativitet från köket resulterar i rena, enkla och snygga serveringar med fina råvaror som utgångspunkt. Gott var det också. Riktigt gott.

*****

Gastrologik

Adress: Artillerigatan 14, 114 51 Stockholm

Telefon: +46 8 662 30 60

Pris: 995 kr (vad jag betalade för 6 rätter)

Karta

      • Efter ca 20 luncher börjar det verkligen bli dags för middag. Dessvärre verkar det dra ut på tiden med deras chefs table. Vet ännu inte när det kommer. Imorgon blir det i alla fall middag med råvaror från Gastrologik; lamm, bläckfisk och beldincitroner är beställda.

  1. Pingback: Gastrologik | Starfood Scout

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: