L’Assiette

L´Assiette drivs sedan 2008 av David Rathberger som mer eller mindre uteslutande har sin bakgrund hos Alain Ducasse. Under 12 år har han jobbat på alla positioner i Ducasse´s köksbrigader med tid på Plaza Athenee via Aux Lyonnais och inte minst Benoit, som han fick sätta upp i Paris, New York och Tokyo.

Restaurangen ligger i Paris 14:e arrondissement och det är fullt till sista plats den här söndagskvällen. Jag tänker att det här är ”klassisk bistromiljö” när vi gör entré; jag hör glas som klirrar, gäster som samtalar högt och skrattar och man sitter på trästolar klädda i rött tyg runt rustika träbord. Det hänger kopparkastruller i taket, ett skinkställ har sin givna plats och i hörnet skådas en gammal klassisk ankpress. Golvet är slitet och knarrar och på bordet där vi ska slå oss ner ligger redan handskrivna menyer som senare får slåss om uppmärksamheten med griffeltavlan som berättar om kvällens meny ”du jour”.

Ett ganska tråkigt bröd glöms snabbt på grund av gott salt smör och tjocka, saftiga skivor av kokt spansk skinka. Vi läser om veloute, tartar, charkuteritallriken, sniglar, gäddqueneller, en cassoulet och – inte helt oväntat med tanke på Rathbergers bakgrund – Baba au Rhum.

Jag startade med rilette på gris bunden i fet gåslever med tillhörande gröna linser i senapsvinaigrette samt rostat bröd,  vilket serverades rakt upp och ner utan några som helst konstigheter. Enkelt och väldigt gott. Sällskapet valde räkor som tartar blandad med selleri, chilli och lime vilken serverades med litet frisesallat och skaldjursvinaigrette. Räkorna var riktigt fräscha, söta och välsmakande och det hade varit intressant att veta vart dom kom ifrån.

En pimpad ” macn’ cheese” valdes till varmrätt där pastasnäckorna hade vänts i tryffelbechamel och serverades med Comté, ovan nämnd skinka och riven tryffel. Det här var gott, men med rätt sälta hade det varit mycket gott.

Baba au Rhum var ett givet val för min del och även om den inte var som hos Alain Ducasse i Monte Carlo (herregud, det är ju världens bästa dessert!) njöt jag. Inte minst när jag fick skvätta med romflaskan bäst jag ville. Sällskapet beställde crème caramel gjord på salt smör vilken serverades i en liten kruka och att döma av hur snabbt den tog slut lär den ha varit riktigt god.

Trots restaurangens läge, som kanske inte är det mest spännande, är det värt att ta sig hit och bara sitta ner, äta och njuta och inte behöva tänka så mycket.

Jag väljer att summera kvällen som god, generös och gemytlig. Och nämner du för Chef Rothberger att du är på besök från Sverige kan du även räkna med att få höra ett par – litet grövre – ord. På svenska.

…hans exfru är nämligen från Sverige.

*****

Stort tack till Sanna och Klas för det här tipset!

*****

L’Assiette

Adress: 181 Rue du Château, 75014 Paris

Telefon: 01 43 22 64 86

Pris: 751 kr (vad jag betalade för tre rätter, ett glas champagne, en halv flaska vin & kaffe)

Karta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: