Victor Wågman på Nääs Slott

Helt plötsligt satt jag på tåget till Floda, på väg mot Nääs Slott, och det enda jag visste om Nääs var att det är Sveriges bäst bevarade sena 1800-tals miljö, en av landet största anordnare av kurser i slöjd och hantverk och där människor sedan urminnes tider har träffats och skapat livslånga minnen.

Och ett livslångt minne blev det, minsann.

Bara minuter efter min ankomst fick jag ett par plasthandskar, en kniv och ett gäng pilgrimsmusslor som skulle rensas.

…under överseende av noma´s tidigare sous chef Victor Wågman.

Jag har aldrig någonsin tidigare rensat en pilgrimsmussla och nervositet fick, med tanke på omständigheterna, en helt ny innebörd för undertecknad.

Chef Wågman lagade mat den här kvällen och han gjorde det med dom finaste av råvaror. Jag iakttog, jag funderade och jag njöt.

Det här blev en av dom där speciella dagarna här i livet. Att få känna på pulsen och på det här sättet vara delaktig, och lära, under dagen på Nääs Slott hade jag så klart aldrig kunnat föreställa mig. Överallt var det ambitiösa, drivna, unika, och passionerade människor där blodigt allvar och glimten i ögat mynnade ut i helt underbar harmoni.

Jag blir så vansinnigt inspirerad av sådant här.

Och hade jag haft bara 10% av den energi som fanns i köket på Nääs Slott, hade mitt liv förmodligen sett helt annorlunda ut idag.

Jag väljer såklart att respektera arrangörens och kockens önskan om att ligga lågt med vad det här egentligen handlade om. Och framför allt ska handla om.

Men ja, det finns anledning att riktga blickarna både mot Nääs och Köpenhamn framöver.

Journalister, kockar och andra matbloggare som ville komma hit: här har ni i bilder en sammanfattning av Victor WågmanNääs Slott.

…och för er som inte redan har förstått, det här var alltså inte ett gästspel av nomaNääs Slott. Det här var en kväll när Victor Wågman lagade mat på Nääs Slott.

Stort tack till Patrik & Zandra på Vallmobacken. Två helt underbara människor. Jag hoppas att vi träffas snart igen!

Skål!

*****

Rotfruktschips, rökt färskost

Rädisor, ätbar jord

Rökt ål, ”krämfräsch”

Jungfrusmör & Smör fyllt med kärnmjölk, spenat, timjan och lök

Pilgrimsmussla, blomkål, fermenterad vitkål

Kastanjer, valnötter, rågbröd, krasse, smörsås, Kalixlöjrom från Bröderna Persson

Havskräfta från Ingemar Johansson, ostronemulsion, sågtång, rågbröd

Grisnacke, enbär, rapsolja från Gunnarshögs Gård, kål från biodynamisk gård i Danmark, purjolök, kärnmjölk, ”grönsaksreduktion”

Gurka, mango, lime

Marinerade, kokta samt grillade päron, syrad grädde, valnötter, pencilium roqueforti

Fårmjölksyoghurt, anis, ängsyragranité, rapsolja

Kockarna

  1. Tack!! Veckan innan, och under tiden de två middagarna, var bland de mest intensiva dagar vi (jag och Zandra) upplevt. Produkter skulle hittas (och fanns i Frankrike, Israel, Danmark, Norge och Sverige), stockar, stenar, tång, skulle huggas, väljas och dykas efter i ett svinkallt hav 🙂 Men herregud så roligt det var!!! Att få se Victor Wågman och medhjälparna jobba och att få vara del i den kreativa processen var fantastiskt! Har nu än mer respekt för vad människor i bra restauranger sysslar med. Ett av syftena med dessa och framtida middagar, på Nääs och utanför Nääs, är att vi äntligen ska få en möjlighet att få smaka den mat vi bara får en glimt av när vi levererar smör till finkrogarna 🙂 Nu blev det så att vi endast i helhet fick smaka på sista rätten (ängssyra och fårmjölksyoughurtsmousse som var godaste efterrätten vi smakat!!) men vi hoppas att det nästa gång inte kommer så många gäster 🙂

  2. per

    Jäklar vad kul ni verkar ha haft det och gott 🙂
    Vad gör Victor nu ?
    Låter som en rolig idé Patrik, ska bli kul att se vad ni hittar på i framtiden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: