För många kockar i köket – hos Frantzén/Lindeberg

För många kockar i köket” var temat för kvällen där Björn och Daniel hade samlat sex stycken vinnare av Årets Kock samt två stycken vinnare av Årets Konditor. Och av alla kvällar jag har besökt Ateljén vågar jag nog påstå att den här var den trevligaste.

Kockarna hade lika roligt som gästerna och gästerna hade lika roligt som kockarna. Paradrätt efter paradrätt landade på bordet framför oss. Champagne, öl, snaps, vin och en flaska rom. Dessertbuffén hade kunnat få nästan vem som helst att gå bärsärkargång. Äntligen fick jag träffa den andra hälften i den smått legendariska Duå´n från Umeå.

Vad mer kan man önska sig?

Jo, vid min sida satt kvällens ”hemliga gäst” som presenterades under både jubel och klang och bara det, mina vänner, var en helt makalöst rolig upplevelse i sig. Jag tänkte att ingen fråga är dum nog och sen körde jag. Utav bara attan.

Klas Lindberg - Årets Kock 2012

…finns där något jag kan gnälla över var det väl att den ”hemliga gästen” gick hem litet väl tidigt? Men efter ett par dagars hårt firande var det, på något sätt, förlåtligt.

Kvällens rätter som i mitt tycke stack ut var Tom Sjöstedt´s (herregud, vilken skön personlighet!) fläsktartar med picklad rödbetspuré, gulbetsblommor, persilja och isterbandscrust. Att som Östgöte ge sig på sin närmaste fiendes ”nationalrätt” på det här sättet och vända upp och ner på precis allting var inte bara vågat utan också väldigt kul. Och vansinnigt gott.

Stefan Eriksson´s rätt var kanske kvällens bästa där rotselleri hade bakats över kyckling i ugn och sedan serverades med svart tryffel, smörig äggula, krispigt kycklingskinn och en helt underbar kycklingjuice. En rätt som bekräftade en gång för alla vad jag faktiskt har gått miste om på Stefan Eriksson Matstudio som han nu har lämnat över till Adam & Albin.

Nu är det slut på Ateljé-kvällarna för min del, i alla fall för den här gången, och istället dags att rikta blickarna över andra sidan gatan där ryktet säger att väldigt mycket kul är på gång.

Kvällens kockar och deras serveringar hittar du nedan.

…jag rekommenderar också att du tar en titt här.

FREDRIK ERIKSSON (1987)

Kalvbringa & Dill, Lax & Rödbeta, Strömming & Prästost, Ankkorv & Morötter

TOM SJÖSTEDT (2008)

Fläsktartar med picklad rödbetspuré, gulbetsblommor, persilja och isterbandcrust

CHRISTER LINGSTRÖM (1985)

Gäddfärsqueneller med kräftsås upplagd på spenatbädd

TOMMY MYLLYMÄKI (2007)

Halstrad havskräfta med grytstekt jordärtskocka, tryffel och sabayonne på brynt smör och soya

STEFAN ERIKSSON (2005)

Rotselleri i ugn, svart tryffel, smörig äggula & kyckling

GERT KLÖTZKE (1986)

Ripa med surkålscréme, confiterat lår med anklever, kryddig rödvinsås, brödknödel och lite blodpudding med frukt i

PER OLSSON (Årets Konditor 2003)

Savaräng med exotisk frukt, Macaron med vanilj & havtorn, Kanelbavaroise med äpple, Hasselnötsnougat, Choklad coupe med hallon, Citruspralin

MATTIAS LJUNGBERG (Årets Konditor 2006)

Tahiti (Mjölkchokladmousse, vaniljpannacotta, mjuk chokladmarängbotten & mörk glaceringstryffel), Skogsbärscharlotte (Skogsbärsmousse, citronculliere bottnar, färska bär), Trio (Mörkchokladbotten, mörk, ljus & vit chokladmousse med limespegel), Tart Framboise (Mördegsbotten, halloncurd, gräddkräm, mandelmaräng & färska hallon), Äppel karamell (Hasselnötsbottnar, pralinécremé, karamelliserade äpplen, kolamousse), Citronmaräng (Mördegsbotten, citroncurd & italiensk maräng)

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: