Thörnströms Kök

Det var så vansinnigt kallt den här kvällen att det isade ända in i märgen, och väl inne i vestibulen på Thörnströms Kök hann vi knappt reagera innan vi blev serverade varm äppelmust från Kivik med kanel och lingon. Håkan Thörnström, iförd klassisk och elegant kockmössa, välkomnar oss genom att skaka hand, ta hand om våra ytterkläder och visar oss sedan till baren där kvällen ska inledas.

Håkan Thörnström visade sig vara en sådan där trevlig, ödmjuk och stor personlighet och när jag tänker efter ville vi nog egentligen aldrig lämna baren där Håkan berättade om sig själv, sin restaurang och sin personal. Samtidigt serverade han ett glas champagne och skar skivor av svensk lufttorkad skinka från Katrineholm. Sedan landade några petit choux fyllda med prästost framför oss, och mer champagne, som följdes av en tartar på pilgrimsmussla och när Håkan berättade om Årets Kock åt vi Riesling-spetsad sabayonne med löjrom och krispigt bröd ur ett äggskal. Allt sker på ett så avslappnat och naturligt sätt och vi känner oss bara så genuint och varmt välkomna, så långt ifrån det påklistrade välkomsttjafsandet man allt för ofta springer på i det här lilla landet.

Restaurangen, som ligger i stadsdelen Johanneberg ovanför Götaplatsen i Göteborg, har varit i Håkans regi sedan 1997 (2011 fick dem sin första stjärna i Guide Michelin) och gör mig påmind om kvällar hos Martin Berasategui och den värdshuskänsla som kan infinna sig där. Klassiskt och elegant med hög bekvämlighetsfaktor och utan några konstigheter, där lokalen väldigt sakta och väldigt säkert piffas upp allt eftersom. Det finns plats för drygt 60 gäster och här finns även ett diskret chambre separee för 6 gäster.

Menyn har delats upp i en A la carte, en ”Skandinavisk avsmakningsmeny”, ”avsmakningsmeny” och ”stor avsmakningsmeny”. Valet är enkelt. Har jag tagit mig till Göteborg och en av Sveriges mest hyllade och omtalade restauranger senaste tiden, så ska dom få spela ut samtliga kort på bordet för mig.

Men den ”stora avsmakningsmenyn” visar sig inte vara stor. Den visar sig vara grandios.

Ur brödkorgen väljer vi bland tiotalet olika bröd, där hjärtat slår lite hårdare för en helt underbar brioche och ett lövtunnt hårdbröd med anis, fänkål och kummin. Vallmobackens jungfrusmör och hemkärnat smör känns inte som några dåliga alternativ till brödet, direkt.

Eleganta skivor av sotad hjortrygg med morotscremé, lagrad Cheddarost, lingonvinaigrette och peppearrot är en servering som inte bara har glimten i ögat, utan som också var väldigt god. Rena och underbara smaker i perfekt harmoni.

På förhand förväntade smaker med den halstrade pilgrimsmusslan, syrlig blomkålscremé och brynt smör- och hasselnötsbuljong men när det görs så bra och till sådan perfektion som här får man nästan skämmas litet när man har ätit upp: ”Jaha, var det så här det skulle smaka?”. Kanske den servering som gjorde mig mest imponerad den här kvällen där allt var av högsta kvalitet ur alla avseenden helt perfekt balanserat.

Sedan följer två fiskar. Rödingen är dillbakad och serveras med sättlök som har sting, haviga alger, äpple och bleksellericrudité med härlig textur och fräschör mot en fet, salt och alldeles underbart god löjromsmörsås. Och slätvaren som följer har pocherats i smör och serveras med creme fraiche och ostronfyllda angelotti, knallgrön skummig körvelbuljong, ostronblad och brynt ostronskivling. Full pott, två gånger om.

Blodduva i två serveringar på samma tallrik där en bröstbit samsas med variation på rovor och rosmarinsky, samt ett confiterat lår med korngryn, som har perfekt tuggmotstånd, bundet i fet och härligt salt anklever. Enkelt och bara så vansinnigt gott.

Oxkinden var sådär larvigt mör och serverades på jordärtskockspuré med lökar och bakad äggula, och vid sidan om den stora stjärnan i det rostade märgbenet med krispig lök.

En munrensare som kanske inte nådde hela vägen fram till mig i form av ”selleriläsk” följdes av ett gäng goda svenska ostar.

Apelsin i alla möjliga former, varianter och texturer med brödpudding och kanelskum innan det var dags för lite klassisk matsalshow där ett romkokt fikon karameliserades och sedan flamberades och till slut serverades med romrussinglass, muscatdruvor och chokladganache. En söt men ack så god avslutning på middagen.

I sommar besöker jag Göteborg igen, men frågan är om jag ser fram emot Bruce SpringsteenUllevi mer än återbesöket på Thörnströms Kök.

Tveksamt.

*****

Thörnströms Kök

Adress: Teknologgatan 3, 411 32 Göteborg

Telefon: 031-16 20 66

Pris: 2020 kr (vad jag  betalade för avsmakningsmeny & vinpaket)

Karta

  1. Emil

    Verkar grymt bra, verkligen dags för återbesök för min del! Jag var inte så imponerad när jag var där för ett par år sedan, men det är ju dumt att vara allt för långsynt.

  2. Strad

    Trevligt! var tyvärr inte i närheten av denna nivå när jag var där i höstas.
    Varken engagemang eller service fanns på plats, trots att restauranten inte var i närheten av fullsatt.
    Visste de vem som kom?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: