Restaurang Ekstedt

Det visar sig att vi ska få dela bord med Köksmästare Gustav Otterberg den här kvällen och de få gånger jag får se en kock arbeta på nära håll är jag en väldigt glad människa.

Lika glad är jag de få gånger jag på restaurang i Stockholm får ett lika varmt, välkomnande och trevligt bemötande som jag fick här. Niklas Ekstedt har plockat ihop ett team som – tyvärr – borde vara utspridda på olika restauranger i huvudstaden (inte minst här, runt Stureplan) för att helt enkelt lära ut hur det ska gå till.

Restaurang Ekstedt tillagas all mat över öppen eld; i en vedugn där råvarorna bakas eller över en öppen eldgrop där de grillas och/eller röks. På den vedeldade gjutgärnsspisen värmer man till exempel såser.

Menyn är enkel och rakt på sak och alltsammans låter väldigt gott. Sex varmrätter under kategorin ”salt” och tre efterrätter under kategorin ”sött”. Samtliga serveras som mellanportioner och man rekommenderas 2-3 serveringar per person för att bli mätt. Ekstedt erbjuder även en fyrarättersmeny där huset själv plockar ut rätterna och just den här menyn känns på förhand som det klart mest prisvärda alternativet.

Det  ångade surdegsbrödet bryts för hand vid vårat bord och serveras med hemkärnat smör och är larvigt gott. Vi ber om mer bröd ett par gånger om.

En instickare från köket i form av små ”minipizzor” med burrata-mozzarella och riven tryffel. Tyvärr bara en per person.

Pilgrimsmusslor och blåmusslor har grillat över öppen eld och presenteras på en bädd av heta stenar och blåstång. På tallriken får vi en röra gjord på romsäcken från pilgrimsmusslan och en riktigt god pestoliknande röra med ostron och hasselnötter.

Skorstensbakad och rökt hummer med rostad mandel och tomat. Riktigt god och vällagad hummer med mycket sötma som balanseras ut fint mot de syrliga tomaterna men, trots ”mellanportion”, en väl liten portion? En ölmatchning här av av sommelier Linda är riktigt bra. MikkellersNot Just Another Wit” passade strålande till den här rätten med citrustoner och dess lätta sötma och sköna, långa beska.

Knaprig grishals, som bara smälter i munnen, och korv med äpple och pepparrot. ”Comfort-food” när den är som bäst där resultatet gör att man bara suktar efter mer gris. Ett par skivor korv till och jag hade varit överlycklig.

Glödbakade äpplena serveras med saltkolaglass och vedspisbakade munkar och det här är bara ruskigt gott.

Allt som allt en mycket trevlig kväll där vi var behagligt mätta och nöjda. Jag kommer tillbaka.

…och även då vill jag ha ”Chefs Table”. Fråga efter det, du också.

*****

Restaurang Ekstedt

Humlegårdsgatan 17
114 46 Stockholm
Tel:+46 (0)8 611 12 10

 1. Hej!
  Jag älskar din blogg och du är en väldigt bra skribent. Det jag saknar är en prisuppgift kring dina restaurangbesök.
  Det verkar ju vara en trend att inte uppge vare sig meny eller priser på restaurangernas hemsidor.
  Som småbarnsförälder med en begränsad restaurangbudget är den uppgiften ytterst relevant! Toppen om du hintade något om prisläget i fortsättningen!

  • Tack för dina fina ord, Louise. Det gör mig verkligen glad!

   Jag funderar fram och tillbaka på hur jag ska göra med just det du nämner. Hoppas hitta och återkomma med en lösning som är bra.

   Just den här fyrarättersmenyn kostade 680sek exkl dryck.

 2. per

  tja Rasmus
  såg ju trevligt ut det där 😉 har bord på tis så ska bli kul att se, hade inte koll att de har ett köksbord… nåt du såhär i efterhand efter att sett alla rätter ångrade dig att du inte tog ?
  Verkar som att ni inte hade det helt fel på F/L heller, damn att jag var tvungen att avboka, men London bjöd på några toppnummer iaf 😉

  • Vill verkligen testa Niklas glödbakade högrev och varmrökt bräss med fältugnsbakad lök och timjan nästa gång – det såg förbannat gott ut.

   F/L var super som vanligt. Och jag såg att ni var nöjda med både Roganic och Hedone – KUL! Det var mina favoriter när jag var där senast också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: