Chez Betty

I slutet av augusti öppnade Chez BettyRoslagsgatan 43 i Stockholm. Micke Gröndal och Linus Ahlstedt, bägge med förflutet på Marie Laveau och flertalet andra restauranger i huvudstaden, välkomnar här till en kvarterskrog med inriktning på medelhavsmat.

I restaurangen, som har plats för drygt femton gäster, får vi den här kvällen plats i baren.  Vi beställer in varsin öl och huset bjuder på goda, marinerade oliver och lantbröd med smör. På den handskrivna griffeltavlan läser vi om vad kvällen erbjuder. Från bardisken kan vi studera hur Linus jobbar och det värmer minst sagt skönt från den vedeldade stenugnen.

Micke berättar om menyn. Grillade musslor, ansjovis, en charkuteritallrik, bläckfisk, griskind, biff och pizza. Desserterna tar vi senare, eller osten om vi så vill. Han förklarar för oss att större delen av all mat tillagas i stenugnen, här serveras bara de bästa råvarorna man kan få tag på för dagen och när råvarorna tar slut byter man helt enkelt ut rätterna på menyn.

Jag börjar med grillade musslor från Normandie. Små musslor men med mycket kött i, en kort stund i stenugnen tillsammans med vitlök, persilja, vitt vin, chili och smör. Mycket renare i smaken och inte lika ”dyiga” som jag annars kan tycka att musslor är. Underbart gott att doppa brödet i buljongen.

Bläckfisken (med oklart ursprung, dock inte Sverige) var bokstavligen ”in, out, seasoned and gone” och serverades med en enkel sallad, citron (med knorr) och tartarsås. Perfekt friterad, perfekt krispig och där bläckfisken smälte som smör i munnen. Jag åt upp rubbet med händerna och fick även hålla sällskapets händer borta från min tallrik. Full pott här.

Till dessert valde vi mandarin confit med Crème fraîche direkt från Frankrike. En helt ny bekantskap för mig. Tänk en skönt söt marmelad med det där litet beska och så härligt syrlig Crème fraîche. Vansinnigt gott!

Två personer, tre rätter var, öl, vin och kaffe och en nota på dryga tusen kronor.

I en stad där nya fine-dining krogar har löst av varandra den senaste tiden är Chez Betty ett mycket välkommet tillskott.

En restaurang som andas kärlek rakt igenom.

Helt utan krångel och krusiduller.

Där bara råvaran och enkelheten står i fokus i en enkel, varm och mycket välkomnande miljö.

…med en prissättning så generös att man funderar över om det är något fel när notan kommer in.

Varför väljer inte fler krogar att göra så här?

Jag vill omedelbart komma tillbaka till Chez Betty.

 1. per

  och jag fick inte plats…… men nästa gång ska jag försöka vara ute i bättre tid !
  Håller med om att det behövs mer personliga mindre krogar som serverar GOD och prisvärd mat

 2. Torbjorn Heidergren

  Ni båda är verkligen värda allt beröm.
  Maten är gudomlig och trivseln bäst bäst bäst
  Jag/Vi kommer snart tillbaks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: