The Extreme – av Frantzén/Lindeberg

En middag. En kväll. Ett bord.

Fjorton gäster.

Frantzén/Lindeberg hade byggt upp förväntningarna till nästan bisarra nivåer när de gav en ledtråd om vad som skulle serveras några dagar innan den här middagen skulle äga rum. Det var renpenis, levande sjöborrar, ”smaken av blod” och tartar på svensk jak. Jag var så uppspelt när jag klev in i Ateljén i måndags kväll att jag faktiskt hade svårt att hantera det.

Ateljén är en plats för enstaka gästspel, specialla menyer och breda utmaningar. En yta där Björn och Daniel just den här kvällen tar ut svängarna och tänjer på gränserna. Tillsammans slår vi oss till bords för att få uppleva deras tolkning av det extrema när det kommer till mat, men också det naturliga när det kommer till vin.

Lokalen är liten och intim, den är enkel och det känns avslappnat. Den här kvällen är det matnördar, matskribenter, kockar och vinentusiaster som ockuperar Ateljén, och det verkar gå för samtliga att vi är glada men framför allt väldigt nyfikna.  Stämningen är på topp, ljudnivån är hög och oavsett vad som landar på bordet framför oss i nästa servering vet vi alla om att det kommer att bli en ”snackis”.

Ungefär halvägs in i middagen blir det  k n ä p p t y s t.

Rätten som har landat framför oss på bordet doftar förföriskt och har försatt hela Ateljén i någon slags trans. Jag har aldrig varit med om något liknande någon gång tidigare i mitt liv och jag gillar inte att vara klyschig men, ”man kunde höra en nål falla”.

Marulk, smörkokt lök, pepparriska, vetebröd. Och. Generösa. Mängder. Vit. Albatryffel.

Herregud. Det här är en av de godaste rätter jag någonsin har ätit, och att jag dessutom får göra det i ett ögonblick som detta gör det verkligen till ett minne för livet.

Annars?

Det hembakta knäckebrödet gjort på barkmjöl med hemkärnat smör gjort på jakmjölk, underbar sälta och så gott! Jag överdriver inte om jag säger att Zvampen åt tio-tolv av dessa?

Krispiga grisöron från deras egna feta Linderödsgris, med syrad grädde smaksatt med rostade, torkade huvuden från räkor samt saffran och riven ingefära. Absolut ”finger-licking” och en alldeles för liten portion.

Levande sjöborre från Norge, första gången för min del, var sött och intensivt och påminde om kräftsmör men mycket renare i smaken. Och Ostrea Edelusostron från svenska västkusten, enough said?

Tartar på koleldad svensk jak (!) med sitt egna fett och aska, rökt Mälarål, löjrom från Per Vidlund, krispiga lök och så den torkade renpenisen. Jag har ätit den här tidigare, utan renpenis och på innanlår från Simguskviga istället, men det här var minst lika bra och då har jag tidigare talat om en av årets absolut bästa serveringar.

…renpenisen? Torkad, riven. Mer för att tillföra textur än något annat. Och jag väljer att inte börja leka mer med orden än så.

Blodplätt med mandelpotatis, äppelsyrad kål, älghjärta och lingon. En svensk nationalrätt?

Rå pilgrimmsmussla med harsyra och sjögräsemulsion. Toppkvalitet på musslan och riktigt härlig sötma.

Och så marulken, rullad i sjögräs och tillagad av varma stenar, som jag berättade om ovan. Ren och skär magi på en tallrik!

Lammet från den egna uppfödningen i Askersund. Helt enkelt en kvalitetsprodukt och underbart mört och saftigt lamm med krispig fettkappa. Serverades med smörstekt svartkål, algsmör från Patrik på Vallmobacken och riven vintertryffel. En rätt som man tar med sig och aldrig glömmer.

Kalvnjure rotiserad i sitt egna fett med syrade senapskorn, puré på lök som hade kolgrillats över kolglöd hela natten, brynt smör och dragon.

Rostad rödfotad rapphöna med päron, mjöd, brunt socker, potatislök och hasselnöt. Mört, saftigt, krispigt, sältan, sötman – en servering i världsklass som får vildanden jag åt på Matsalen för någon vecka sedan att flyga iväg och skämmas.

Bleu de termignon, om jag inte minns fel en sorts blåmögelost gjord på fårmjölk? Nej, detta var inte riktigt i min smak dock.

Glass på färsk jäst med ankäggula, vispad öl och russinvatten. Förde på något sätt tankarna till Fäviken Magasinet?

Gröt på palsternacka med getmjölk och olja från äppelkärnor. Grymt knepigt.

Kantarell med torkad aprikos och torkad rostad rapsolja. Jag har sagt det tidigare och jag tycker att detta är en genial dessert med den jordnötsaktiga rapsoljan och det faktum att jag – trots försök nummer två – inte kan skilja på en torkad aprikos och en picklad kantarell när jag har dom i munnen samtidigt.

Fermenterad vitlök och bränt socker i form av en macaroon. Len och fin vitlökssmak som mot all förmodan var gott.

*****

Det viskades runt bordet att kvällen inte var tillräckligt extrem, men jag vet inte hur man ska se på det? Kommer jag någon gång mer i livet att få äta pulveriserad renpenis med kalixlöjrom och tartar på jak, smör gjort på jakmjölk eller friterade grisöron kommer jag att klassa det som extremt.

Extremt, provocerande eller utmanande. I slutändan måste det vara gott, punkt och slut. Och det var precis vad det var den här kvällen.

Jag är så rysligt imponerad över vad Frantzén/Lindeberg gör (det vet ni sedan tidigare) och om dom tidigare har vänt upp och ner på precis allt i min matvärld, vet jag inte vad jag ska kalla det för den här gången?

Jag vet däremot att det jag serverades den här kvällen, när Björn och Daniel egentligen bara tar ut svängarna för en endaste kväll, var betydligt godare än vad jag har ätit på flera av världens trestjärniga, och internationellt mest erkända,  restauranger under det senaste året.

*****

Jag önskar att alla kvällar vore som den här, men som vanligt går livet vidare efter ett besök hos Frantzén/Lindeberg.

Nästa gång vi ses är det med, som jag har förstått det, alldeles för många kockar i köket.

*****

Relaterade inlägg:

Frantzén/Lindeberg – Dagen

Frantzén/Lindeberg – Kvällen

Ateljén

  1. Roligt det där med hur extremt det var. När jag läste menyn första gången du la upp den på bloggen så tyckte jag att det lät jäkligt konstigt. Efter att ha läst om det först hos Zwampen och sen här så… Ja, det låter ju ganska normalt tycker jag också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: