Gastrologik

En av årets mest intressanta restauranger har äntligen slagit upp portarna, i Jacobs Krogs gamla lokaler på Artillerigatan 14 i Stockholm, och när @BjornvanderVeer frågade om jag ville hänga med på lunch tvekade jag inte en sekund att tacka ja.

bild lånad från http://www.bookatable.com

Bakom Gastrologik står Jacob Holmström och Anton Bjuhr, en hallänning och en norrlänning, med meriter från flertalet stjärnrestauranger runt om i världen. För matsalen ansvarar Erik Forsell, som vi känner igen från både Mathias Dahlgren´s Matbaren och Rolfs Kök, samt Felix Bergman (också Matbaren).

bild lånad från http://www.gastrologik.se

En bra restaurang är ett samspel mellan kök och servis, mellan maten och gästerna, mellan lokalen och inredningen, mellan medvetenhet och omedvetenhet och mellan logik och gastronomi.

Gastrologik är ett nynordiskt kök med inspiration från hela världen där unika råvaror förädlas på ett logiskt sätt till spännande gastronomi. Hos oss är det utbudet och inte efterfrågan som styr valet av råvaror och vi har inte låst oss till en förutbestämd meny.” Enligt Gastrologik själva.

I anslutning till restaurangen ska man även öppna ”Speceriet”, helt enkelt en liten butik där man har möjlighet att köpa i princip allt som används i restaurangen.

Diskret på utsidan (bara en korg med råvaror vittnar om att Gastrologik ligger här) och riktigt snyggt på insidan. Det ser lyxigt och påkostat ut lika mycket som det känns avskalat, enkelt och avslappnat. Öppet kök där Jacob och Anton arbetar och jag gillar alltid när man får ta del av restaurangens maskinrum på det här sättet.

Nybakat, varmt bröd med smör först ut på bordet.

Tjock, skummig och god Karljohansvampsoppa.

Torsknacke, fint tillagad med ganska hög sälta, potatis, morot, magold och fänkål. Enkelt, snyggt och gott.

Lammkorv med potatispure, stark senap och surkål. ”Comfort food” på alla sätt och vis.

En perfekt bakad clafoutis med mandelglass och en underbart god hjortonsås.

Enkelt, snyggt, rena och tydliga smaker och alltsammans väldigt gott.

En lunch är (oftast?) alltid en lunch och trots fyra rätter kändes det aldrig stressat utan allt serverades i ett lugnt och fint tempo. Trevligt.

Jag ser ingen anledning till att jag inte skulle besöka Gastrologik igen och låta Jacob och Anton spela ut samtliga kort på bordet och helt enkelt se vad dom kan ställa till med under en helkväll på restaurangen. Efter dagen är jag till och med riktigt, riktigt nyfiken på det – det här var bara en försmak.

Minst sagt spännande.

Idag var vi helt själva under den dryga timmen vi spenderade på Gastrologik.

…jag är helt säker på att så inte kommer att vara fallet nästa gång jag kommer hit.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: