Hibiscus

Hibiscus i London, det verkar som att antingen tycker man om den här restaurangen eller så tycker man inte om den?

Chef Patron är fransmannen Claude Bosi som har jobbat för bland annat Alain Passard och Alain Ducasse. 1997 flyttade han till England och för elva år sedan öppnade han Hibiscus, men då i Ludlow i Shropshire. 2007 flyttade han restaurangen till London och idag har man två stjärnor i Guide Michelin och plats 43 på The Worlds 50 Best-listan.

Jag besökte Hibiscus för lunch och som vanligt när man ska besöka den här typen av restaurang var förväntningarna höga när jag gjorde klev in genom dörren på Maddox Street. Tankarna for iväg till ett tidigare besök på The Square och jag hade hopp om att det, på något sätt, skulle vara en litet roligare upplevelse här.

Restaurangen var full till sista plats den här dagen och jag visades till ett bord längst in i ena hörnet. Här fick jag full vy över gäster och restaurangen och det gick även att skymta in i köket. Inredning går i grått och vitt och det var väldigt mörkt i restaurangen?

(bild lånad från fluidfoundation.com)

I menyn fanns det tre alternativ att välja bland – en meny á tre rätter, en meny á tre rätter, ett glas vin, kaffe och petit fours, samt en avsmakningsmeny med sex rätter. Som vanligt (?) kändes det väldigt prisvärt redan på förhand när man går för lunch på Michelin-krogar i London.

En liten amuse var först ut, hibiscus och ”äppelsoda” som serverades i ett frostat glas. Jag blev instruerad att först sippa försiktigt ett par gånger ur glaset för att sedan ta resten som en shot. Sött, bittert men fräscht och en kul start.

Första rätten var linfångad makrill som hade blivit marinerad och sedan rökt och som serverades med bergamottolja, några blad från begonia, mandel och (vid sidan om) mandelsmör. Det feta smöret och den litet syrliga makrillen funkade bra och det var enkla och rena smaker, men inte särskilt upphetsande. Jag satt mest och tänkte på hur otroligt kul det är att själv fiska makrill…

Sedan pollock från Cornwall, morötter, ättiksgurka och en sås gjord på svarta oliver. Vid sidan om serverades gnocchi med kantareller. Fisken var perfekt tillagad och nästan rå i mitten. Såsen upplevde jag som besk och morötterna och gurkan smakade som sig bör. Gnocchin var riktigt bra och kanske den bästa jag någonsin har ätit, men rätten som helhet är inget jag kommer att lägga på minnet.

Efterrätten, en söt kräm på getost med honungsmelon, havrekrisp och en sorbet med smak av älggräs. Samtidigt som jag serverades detta berättade man för mig att ”det är som att äta frukost”?

Kaffe och petit fours. Rökt fudge var riktigt bra!

Tyvärr måste jag sälla mig till skaran som inte är särskilt imponerad av Hibiscus. Det som serverades är inte på något sätt dåligt, men jag hade förväntat mig mycket mer.

…tur att Pollen Street Social, som bara ligger runt hörnet från Hibiscus, välkomnade mig i ”The Social Room”.

 1. Daniel

  Hej
  Har varit på Hibiscus för typ ett år sedan. (åt avsmaknigsmenyn) Var inte super impad när jag var där. Uppläggen var det sämsta jag sätt på en restaurang av den kalibern. Maten känndes inte så upphetsande tycke vi båda som var där precis efter besöket men ju längre tid det går så blir jag mer och mer sugen på att åka dit igen . Det var bra tillagat, rätterna hade en god tanke och allt smakde bra. Saken är nog den att maten där är nog inte så flashig och spektatulär och det är kanske därför man inte blir jätte imponerad. Men på något sätt vinner ändå deras mat på mig i längden och skulle mer än gärna åka dit igen. För jag hade väldigt trevlig och bra och god lagad mat var det!

  BTW Bästa någonsin jag varit på är Asador exebarri utanför Bilbao. Bästa råvarorna, grymmt coolt tillagat och med respekt för råvaran samt världens skönate farbror/mästare som äger och tillagar allt

  • Tack för din kommentar, Daniel.

   Vem vet, kanske hamnar man på Hibiscus en dag igen. Men just nu är jag iaf mer sugen på återbesök hos The Ledbury (kommer på bloggen snart) och The Square. Sägs även att Ramsay på Royal Hospital Road ska vara riktigt bra nu?

   Kul att du hyllar Etxebarri, vi har bord där i slutet av september och det ska bli riktigt kul att äntligen få komma dit!

   Testade du ngn annan i San Sebastian också?

   • Daniel

    Kul och lite avis att du ska till Etxebarri. Åk dit lite innan och gå en runda i den lilla men väldigt vackra byn och naturen. Om du/ni äter avsmakningsmenyn så köp till några percebes också. Det gjorde vi och ingen i sällskapet ångrade det.
    Ser fram emot dina bilder och recension i sept. Mina bilder blev skitdåliga 😦
    Åt en färsk chorizo men polenta (låter tråkigt som fan) och det var faktiskt den bästa jag ätit i mitt liv. Flera av rätterna låg på 10 någonsin för mig. Har aldrig haft så många goda rätter på samma meny!!

    Nja vi var bara runt på lite enklare men bra ställen som jag inte kommer ihåg vad de heter. Men kan säga så att jag blev väldigt imponerad av kvalitén generellt i Bilbao omr. Lätt den bästa maten jag ätit under en hel semester.

    När du är på Etxebarri ska du fråga om du får prata med Victor (grill kungen) han är väldigt trevlig och kul person. Han pratar dock bara spanska ska sägas. Efter maten skickade han även ut en kock till oss så vi fick en pratstund om resturangen och Victor (under servicen och allt!)
    Det finns en liknande resturang med ca 20plater i San sebastian, skillanden är att koken grillar inte utan allt är a la planca istället men enligt Victor ska det vara lika bra. Dock var det stängt den dagen vi skulle dit. (tror det var en söndag). Men om du ska till Exebarri be dem att kolla om du kan få bord på andra stället också, de var polare.

    D

 2. Väldigt liknande min upplevelse, även om jag var där på kvällen och åt avsmakningsmenyn. Då var allt utom vinerna (som mitt sällskap, själv sommelier, valde ut) mycket slätstruktet.

  • Vill minnas att du inte heller var så nöjd med Hibiscus ja…. 😦

   Har du möjligen varit förbi The Ledbury? Kommer på bloggen här snart, en restaurang jag var smått lyrisk över!

   • Yes, varit på Ledbury också (ca två år sedan) men det måste ha blivit mycket bättre på sistone för vi var måttligt förtjusta efter vårt besök. Maten var visserligen okej, men såg inte alls så inbjudande ut som på de bilder du la upp på Twitter. Servicen var bara väldigt förvirrad. Måste prova igen vid nästa London-visit!

 3. Det verkar varit en sån där sväng där man bara sitter och väntar på nåt–annat;)
  Jag håller med alla som pratar om att det viktigaste är att det är GOTT, men visst är det kul om man blir överaskad och får utvecklas själv medans det är GOTT.. Med detta menar jag dock inte showig meninhslös mat & onödiga ”skitnödiga” presentationer.

  Kan varmt rekommendera ”Rias de Galicia” i Barcelona om man är på jakt efter råvaror från havet!Det var ruggigt bra vid vårt besök,,dock bra att vara flera då det annars kan skena iväg om man vill testa allt,haha.

  • Kan bara hålla med Lars, själv går jag igång mycket på ”överaskningsmoment” men självklart under förutsättning att det är gott. Tur att det finns restauranger för alla!? 😉

   Det här (tex Hibiscus, The Square) är middagar och sittningar som aldrig tar fart känns det som, man är liksom inte glad och uppspelt när man går därifrån? Till skillnad mot tex PSS som växer för varje besök i mina ögon och där man nästan dansar vidare på Pollen Street efter ett besök. Och imponerande nog också The Ledbury som var en helt annan typ av tvåstjärna i London – kommer snart på bloggen!

   Här en kort men intressant text som berör detta till viss del: http://www.thegoodfoodguide.co.uk/news/in-with-the-new

 4. Daniel, tackar och bockar! Blir än mer nyfiken efter dina rader här så skönt att det bara är en månad kvar nu… 😉

  Ska def. köpa till percebes om det finns för dagen. Testade förra året på Akelare och finns det nu så åker det helt enkelt med.

  Vi får se om vi hinner med andra stället (schemat är fullspäckat) men det låter intressant!

 5. Oj då, ska nog säga att det där inte på några vägar fick mig att ha kvar Hibiscus på min måste lista nästa gång London ska besökas…. Spär också på min lilla känsla om 50 best listans frågetecken, att vara med på rätt träffar är nästan mer avgörande än vad du serverat iaf om man ser till ditt besök och mina på listan som jag var på i somras.
  Känns träffande det du skriver om att man bara sitter och väntar, väntar och väntar på lyftet som aldrig kommer.

  • Ja Per, jag skulle inte rekommendera Hibiscus faktiskt. Men kolla i The Ledbury på bloggen nu, helt i min smak, satans vad bra det var!

   Nästa Londonresa, när den nu blir, är jag sugen på Marcus Wareing at The Berkeley… varit där?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: