Bastard Mat & Vin

En släng av ”Stockholmsklåda” infann sig och helt plötsligt satt jag i en bil på väg söderut i vårt vackra land.

Skåne och en helt annan restaurang (som jag ska berätta om senare i bloggen) var egentligen målet, men på vägen ner testade jag att slå en signal till omtalade Bastard i Malmö och då jag fick ett positivt svar där var jag inte sen att tacka ja till ett tidigt bord, och le litet med läpparna.

För jag har länge varit nyfiken på Bastard.

Jag har läst om Bastard i senaste White Guide där man fick ”Årets Miljö & Stämning”. Jag har läst om grisfotspajer, tatueringar och att alla och ibland väldigt udda styckdelar av djuren används på menyn. Bastard har varit hypade men framför allt hyllade under en lång tid och snabbt började jag att förstå varför.

Malmö är ingen stad som jag är något vidare bekant med men promenaden över Lilla Torg, som badade i sol och törstiga Skåningar, in på Mäster Johansgatan kändes trevlig. Mycket rörelse och liv och på något sätt mer ödmjukt än vad jag är van vid.

Och på Mäster Johansgatan 11 ligger Bastard. Vid första anblickan kan utsidan på restaurangen kännas som en gammal ölhall; med en ingång till själva restaurangen och en ingång till innergården där man dukar upp under sommarmånaderna.

Ett trevligt och vänligt mottagande får mig att känna mig litet som hemma. Snabbt fylls det på med folk och det blir trångt och ljudnivån är hög. Servitörerna rör sig överallt och hela tiden och när det känns som mest stressat slår dom sig helt plötsligt ner vid ditt bord för att ”snicksnacka” lite om kvällen; det här är Bastard, det här gör och vill vi, vad vill du?

Jag får berättat för mig att menyn handlar om modern europesik husmanskost, mellanportioner och eftersom man bara använder sig av de absolut bästa råvarorna för dagen ändras också menyn dagligen. Och menyn är av den typen att i alla fall jag inte förstår allt och blir väldigt nyfiken. Ändå vattnas det i munnen när jag läser om kycklinglever, oxhjärta, sardiner och svartkyckling.

En rätt som rekommenderas starkt för mig är burrata med bakade tomater, mandel och basilika.  Burrata, en sorts mozzarella som formas som en säck och sedan fylls med grädde och ”mozzarellabitar”, är väldigt intensiv i smaken och har vi mozzarella med tomater och basilila vet man liksom att det kommer att fungera. Sött och syrligt och bara perfekt.

Sedan grillat oxhjärta med rödbetor, pepparrot och vattenkrasse. Likt första serveringen, och något som visar sig vara genomgående för kvällen, är det på många sätt förvånansvärt enkelt det som serveras – och riktigt gott. Allt är perfekt tillagat, och ”pepparrotsgrädden” tillför ett riktigt fint sting till dom jordiga rödbetorna och oxhjärtat hade en härlig konsistens och smak.

En svartkyckling, nästan osannolikt saftig mör och fylld med kycklinglever, ackompanjerades av vitkål, bondbönor och champinjoner. Kanske den bästa serveringen för kvällen?

Sardiner med krossad färskpotatis, syrad grädde och hackad gräslök känns inte värt att överanalysera. Så här ska mat smaka jämt!

Egentligen var det stopp vid det här laget men jag var bara mätt fysiskt, inte mentalt. Maräng med jordgubbar och fläder var en mäktigt avslutning, men ack så god med den något krämiga marängen smaksatt av fläder. Grädde, jordgubbar och mandel. Perfektion!

Bastard lagas mat med kärlek. Det är rustikt och nivån är hög på både matlagning och råvaror. Alla serveringar under kvällen känns nästan förvånansvärt enkla men det är rakt igenom otroligt gott och inga konstigheter med något. Att snittpriset på varje servering hamnade på drygt 100 SEK kategoriserar också restaurangen som riktigt – riktigt! – prisvärd.

Den stora frågan, kanske enda frågan, är väl varför fler restauranger inte väljer att göra så här?

…och varför köksmästare Dahlberg har valt att lägga sin restaurang över 60 mil ifrån min lägenhet?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: