60 minuter på Matbaren

Det var litet över ett år sedan jag senaste besökte Matbaren men ikväll var det dags igen.

Sicksackandes mellan turister på väg till Blasieholmen hoppades jag lika mycket på att få en plats i baren som att få äta den omtalade wagyuburgaren. Jag hamnade först i kön (ett antal platser här är ”obokade” varje kväll), visades till min plats och där, på disken innanför baren, såg jag en bunt med dom vita små lappar som jag läst om på andra matbloggar; ”WAGYU”, ”Först till kön får först mala”, ”Värmvik Säteri i Västervik” och så vidare…

Men, tji fick jag. Den sista wagyuburgaren innan semester hade serverats i fredags kväll. Två kossor hade slaktats i våras och det mycket begränsade köttet hade nu tagit slut. Typiskt, men jag får skylla mig själv… skulle helt enkelt ha gått hit tidigare!

…och kommer att gå hit senare – då hamburgaren ska komma tillbaka på menyn i höst.

Vad som stod på lappen istället? Sparris. Från Gotland och med persilja, brynt smör och salt. Jag valde att under sittningen ta in den här så jag återkommer till den senare.

Menyn på Matbaren är alltid väldigt läskande tycker jag och likt mina tidigare besök här är det en svår beslutsångest som infinner sig. Bakad gåslever? Den klassiska sashimin på salmalax? Eller vit sparris med murklor och ett 63 graders ägg? Från konditoriet erbjöds ikväll bland annat en efterrätt med yoghurt/persika/honung/hasselnötter/olivolja/havssalt som jag faktiskt har lagat själv en gång – och hade ett jäkla sjå med eftersom ”vit persika” inte var det lättaste (eller billigaste) att få tag på.

Jag valde i alla fall att starta med kammusslor och räkor. Det här visade sig vara en riktigt sommrig rätt med råa kammusslor från Hitra och kallvattenräkor som serverades på ”gurkspagetti”. Musslorna var riktigt söta och fina och fungerade perfekt till den litet heta salladen med koriander, chilli, lime och soya. Och rostad lök på toppen. Enkelt, fräscht och gott.

Sedan kyckling från Knäred som var tillagad med smör och citron i vakumförpackning och ångugn (om jag förstod det rätt) – riktigt saftig och mör. Till detta serverades försiktigt med primörer i form av morot och sparris, creme fraiche och sommartryffel. Behöver man ens säga att det är gott? Dessutom en hel tallrik med sparris vid sidan om – inga konstigheter, en råvara när den är som bäst och dessutom serveras i all sin enkelthet.

”Sommarpudding 2011” lät som en fin efterrätt vilket det också var. I botten på tallriken fanns jordgubbar och rabarber, sedan hade man doppat grovt skurna bitar surdegsbröd i äggstanning, som var rikligt smaksatt med vanlij, och bränt av detta försiktigt i ugnen. Som avslutning en stor kula vaniljglass. Som en ”bread and butter pudding” fast på Mathias Dahlgrens vis och just ”Sommarpudding 2011” kändes som en väldigt träffsäker beskrivning med facit i hand.

…en kul detalj är att senast jag besökte Matbaren åt jag ”falsk våffla” till efterrätt; smörstekt surdegsbröd med havssalt och hjortronglass – och surdegsbrödet kom alltså tillbaka i en efterrätt även den här gången.

Kaffe, madeleiner och jordnötskakor avslutade middagen.

Matbaren behöver egentligen ingen närmare beskrivning vid det här laget. Det är alltid lika trevligt att komma hit, miljön och inredningen är oslagbar, personalen är trevlig och det är väldigt ärlig, naturlig och god mat som serveras. Det är liksom inte så mycket krusiduller och det kan vara skönt att slippa sådana ibland!?

Personligen kan jag tycka att prisbilden är aningens hög och det är den största anledningen till att jag inte går hit så ofta.

…men, den som väntar på något gott kan vänta länge, och jag kommer garanterat att besöka Matbaren flera gånger framöver.

Tack för idag, Matbaren.

 1. dannyboy

  Tjaba,
  Tack för seriösa och läsvärda inlägg!
  En fråga: jag och frun bestämde oss för att ta en ”sista minuten” till Sthlm för en semesterkickoff i helgen.
  Beslutsångesten flödar. Var ska vi äta?
  Vi känner inte för knaprigt fiskskinn, molekylrätter eller varmrätter i förrättsstorlek. Rejäl, robust och rakt på liksom. Vi gillar alla kök men asiatiskt har vi förätit oss på för tillfället. Urban Deli var bra senast. Vad kan du tipsa om så här i elfte timmen?
  d&l

 2. Hej och tack för din kommentar! Hoppas du hinner se det här inlägget nu bara… 😉

  Rolfs Kök – http://www.rolfskok.se
  Svinet – http://www.djuret.se/svinet/index.php?welcome=1
  Villa Godthem – har inte varit här själv än men ska vara riktigt bra http://villagodthem.se/
  Pubologi – ”varning” för fiskskinn 😉 men de har den godaste hamburgaren, 300g träkolsgrillat och jäkligt skön lokal/personal http://www.pubologi.se
  Vassa Eggen – http://www.vassaeggen.com
  B.A.R. – http://restaurangbar.se/

  Pontus! har även en ny ”Seafood bar” som känns intressant – http://www.pontusfrithiof.com

  Hoppas något ska falla i smaken och att ni får en trevlig vistelse i hufvudstaden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: