The Ultimate Pubologi Experience

Pubologi behöver ingen närmare presentation vid det här laget.

Eller?

Jag bokstavligt talat älskar den här lilla ”gastropuben” i Gamla Stan och det finns inget ställe jag har besökt fler gånger under det senaste året.

Varför? För det första är det alltid riktigt god mat; från en magisk ”Surf n Turf” med ostronemulsion och rågbröd i höstas (måste tillbaka på menyn!?), den lätrimmade torsken med rökig räkbuljong, raviolin med pumpa och tryffel eller en efterätt som kallades för ”Blueberry Hills” – så gott att skaffar jag någong gång en sommarstuga har jag bestämt mig för att kalla den för just ”Blueberry Hills”.

…och för att inte tala om Lördagsluncherna här med meaty mary, ”Hamburgaren Från Helvetet” och jordgubbs-smoothie med sambuca.

För det andra är det grymt trevlig personal. Man känner sig alltid välkommen och blir ompysslad och det är skönt snack på alla sorters nivåer. I en lokal som är liten, trång och surrig men väldigt gemytligt.

Och det är otroligt prisvärt.

För ett tag sedan började man dessutom erbjuda ”The Ultimate Pubologi Experience” på menyn; ”fyra rätter och ett utmärkt sätt att bekanta sig med vår lilla gastropub” som dom själva säger på hemsidan. Och igår var det alltså dags för oss att utforska vad det här handlade om.

Aldrig fel att starta en middag med friterad grishud och majonnäs (eget tillval). De här går dessutom att äta på systerkrogen Djuret.

Först ut var ”Tataki Pubologi Style”, med bläckfisk, blomkålskräm, picklad blomkål, alger, fänkål, brynt smör och picklad ingefära. Många smaker att hålla reda på men som samspelade riktigt fint. Tataki är en metod där fiskens yta (i det här fallet lax) bränns av snabbt och sedan marineras i en mängd kryddor. Den lenaste blomkålskräm och krispighet från både picklad blomkål och råriven fänkål och den ”haviga” smaken från alger är bara underbar. Gott, gott, gott!

Sedan var det dags för gös från Hjälmaren och som var enrisrökt till absolut perfektion. Färskpotatis i botten och bränd färsklök (gillar verkligen bränd lök!) och en skummig velouté av blåmusslor och nässlor. ”Papper” av morot och rödbeta som inte bara var snyggt utan fungerade bra till och stod för det krispiga i den här rätten. Fisken hade varit fin på egen hand (tänk med bara hårdbröd och smör?) men lyftes upp ett par nivåer till av veloutén som var riktigt intensiv i smaken. Senast jag hade så här roligt med nässlor var med dom smörstekta hos Mistral.

Innan det var dags att kliva på nästa tallrik fick vi en liten flaska med gazpacho, som slukades i ett svep, för att bryta av och förbereda smaklökarna på något annat.

Och den bästa serveringen för kvällen i mitt tycke var ”Cheek to Cheek”. Träkolsgrillad kind av Iberico de Bellota-gris, saftig och mör, med tysk vit sparris, krämigt grisblod och krispig pumpernickel. Och under sparrisskummet gömde sig dessutom en bakat ägg á 63 grader. Grisblodet var makalöst gott (vispat blod, mycket kryddor och lite mjöl) och griskinden bara smälte i munnen. Riktigt intressant här var de små bladen som vid första tanken mest var med för ögats skull, jag kan inte komma ihåg vad de hette (kinesisk bladmynta!?) men lyfta upp hela rätten till oanade höjder med lite kanelaktig/lakritsaktig ton. Bara grisblodet och den här örten hade varit en ”Ultimate Amuse Bouche”! Den här får inte missas om du besöker Pubologi.

Vi valde också att lägga till lite ostar och inga konstigheter med dessa. Ofta kan jag känna att om man slänger med ostar i en middag blir det för mycket ost, men det här var en perfekt portion för två.

Som sista servering var det då dags för efterrätt och en grandios tallrik med rabarber inkokta i Sambuca och stjärnanis, med lakritsglass, macaroons med lemon curd, kaksmulor och ”rabarberskum”. Hur i hela friden skulle vi få i oss allt detta? ”Swish” sa det och allt var borta på några minuter. Sällskapet pratade om att glassen på lakrits var den godaste glassen han någonsin har ätit medan jag njöt i fulla drag av de små macaroonerna med härligt, syrlig lemoncurd i mitten. Perfekt, gott – ja larvigt gott till och med!

Jag är beredd att säga, och ta diskussionen om, att du inte hittar en mer prisvärd middag i Stockholm idag. Brukar inte prata om priser i den här bloggen men fyra serveringar (vi valde att lägga till grishud (35sek) respektive ostbrickan (75sek) själva) kostar alltså femhundra svenska riksdaler.

Har du inte redan besökt Pubologi rekommenderar jag starkt att du tar med dig en sedel med Karl XI på och går hit omgående.

Tack för en helkväll, hela Pubologi-gänget!

 1. Ser & låter lovely!
  Man kan lugnt påstå att det är prisvärt och det är lite tråkigt att man själv inte har samma sköna utbud av kvarterskrogar…..

  Jobba på Mistral så håller vi tummarna.,

  Njut! av midsommarhelgen.

  /Lars

  • Per och Lars, lunchen hinner jag inte med tyvärr… 😦 Men kanske ses vi på måndag kväll på ett eller annat sätt?

   Vilken helg ni har framför er nu med Oaxen, tyvärr missar jag att ha besökt den… ser redan fram emot rapport på bloggen!

 2. per

  ser gott ut det där, själv hann jag bara med att trycka lite korvar sist 😉
  när skulle du dra till San Sebastian? funderar på att spontandra dit efter nästa vecka…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: