MC2 – Monaco

Jag hade aldrig hört talas om MC2 i Monaco innan jag läste om restaurangen i senaste numret av Mat & Vänner.

Passande nog fanns ett besök i Monaco med på schemat när vi besökte rivieran i förra veckan och ett besök på MC2 tjatades såklart in hos övriga i sällskapet.

Restaurangen, belägen vid marinan, har haft öppet i litet drygt ett år och vid spisen hittar vi förre souschefen på Le Louis XV, vilket direkt gör att man förväntar sig något extra av ett besök här.

Ett intressant, och litet udda, koncept är att man serverar nya rätter varje dag – eftersom man inte har några kylskåp eller andra förvaringsutrymmen i restaurangen. MC2 garanterar alltså de bästa och fräschaste råvarorna för dagen. Med ett sådant koncept krävs kreativitet och det hade varit intressant att ta del av hur snacket går på ett morgonmöte i restaurangen.

Själva restaurangen, både koncept och miljö, känns modernt och på något sätt ungt. Det går i svart, vitt och rött och det är en liten lokal; på insidan uppskattar jag antalet platser till cirka tjugo och ungefär lika många kan slå sig ner på uteserveringen. Spotlights i taket, full inblick i köket och en disk som visar upp dagens råvaror. Den första känslan när man kliver in här är att det är ett kafé man besöker och inte en restaurang.

Inga menyer som sagt utan vi beställer in vad som erbjuds, vilket visar sig vara fyra rätter.

Först ut är en planka med blandade charkuterier och ostar från Medelhavet – inga konstigheter utan bara riktigt gott.

Som förrätt serveras en röra på krabba, avokado och lardo. På toppen råriven rättika och blodgrape och i botten en sås som påminde väldigt mycket om gazpacho. Den lite syrliga såsen bröt av fint mot den feta krabbröran och allt blev väldigt fräscht, gott och hade tydliga smaker rakt igenom.

Sedan en riktigt fullträff; sanktpetersfisk med zucchini och hjärtmusslor. Riktigt knaprigt och fint skinn på den matiga fisken, perfekt tillagad zucchini (knappt tillagad alls) och en ljuvlig sås från musselkoket; ganska gräddig och med mycket smör, men ändå lätt och verkligen helt perfekt.

Efterrätten var dock ett riktigt bottennapp. En grynig mousse på ricottaost med persika, honung och kolaflarn med pistagenötter. På tok för söta smaker för min del och jag valde att inte äta upp – vilket är ganska ovanligt när jag sitter vid bordet.

Känslan är att det finns ett enormt kunnande och en väldig potential här. Konceptet, med nya rätter varje dag, tycker jag är klockrent – det måste verkligen vara en utmaning för kockarna att inte veta vad man ska servera för dagen när man går till jobbet? Spännande för både kocken och stamgästen.

…nackdelen blir väl den minimala valfriheten.

Jag gillar ändå den här typen av uppstickare och att man dessutom gör det i en stad som Monaco känns extra kul. Ett stort frågetecken dock då vi var dom enda gästerna under vår sittning på dryga 1,5 timme? Kvällen var garanterat en förlustaffär för MC2 och på något sätt fanns där ett skimmer av frustration bland servitören och kockarna – ja kanske över hela restaurangen till och med.

Hoppas att man håller i och att folk inser värdet av och i en sådan här restaurang.

MC2 är väl värd ett besök om du är i Monaco.

*****

MC2

27, boulevard Albert 1er
Telefon:  +377 99 99 00 10

 1. Mattias Kroon

  Vad roligt att du tog dig tid för ett besök på MC2, det är nog en av de bästa nya adresserna för bra mat på Rivieran just nu. Och fin utsikt över marinan, eller hur?

  Men när jag var där tidigt i våras var just de enkla desserterna faktiskt en höjdpunkt, märkligt att det kan svaja så. Men deras agneau á la broche borde vara värt ett besök så ofta som möjligt, oförglömligt fin kvalitet.

  Hoppas du får chansen att besöka de andra i Monaco också, men framför allt Mauro Colagrecos krog Mirazur i Menton, den är outstanding på alla vis.

  /Mattias

  • Det är jag som ska tacka för tipset!

   Riktigt trevligt litet ställe det där och utsikten är fin även om nedmonteringen av läktare från Grand Prix störde ngt nu… väldigt knepigt att det inte var några gäster dock? Vi var där på fredagen dessutom.

   Får hoppas att de har ”lammspett” (?) nästa gång jag kommer dit helt enkelt 😉

   Vi tog en lunch på Le Louis XV, kommer på bloggen inom kort. Rhum baban var helt makalöst bra och brödserveringen likaså. Kanske den mest prisvärda lunchen man har ätit på länge?

   Det finns helt klart mycket att utförska här nere och förhoppningsvis kan vi svänga förbi Le Mirazur när jag är där senare i höst. Har hört mycket gott om Le Meranda i Nice, har du varit där?

   Tack för din kommentar!

   /Rasmus

 2. Vi verkar ha samma reseschema. Var i Monaco veckan innan F1 (fick köra lite bil på delar av banan – stort) och ska tillbaka till trakten i höst. Tror jag avstår just Monaco, kändes lite som ett r*vhål till stad. Mirazur ligger högt på önskelistan och även La Meranda.

 3. Mattias Kroon

  Le Meranda känner jag många som varit på de senaste åren, med mycket skiftande omdömen, helt beroende på stämning och råvarukvalitet antar jag. Inte varit där själv än, men ska försöka äta där i sommar. Verkar dock krångligt om man inte är stammis, undrar om de fortfarande varken har telefon, websida eller kortläsare.

  Annars kan jag varmt rekommendera Le Petit Maison i Nice. Plus några fantastiska vinbarer…

  Men först blir det en rejält ”alternativ” midsommaraftonslunch för mig på Le Calandre utanför Venedig. Så det närmaste jag kommer Små Grodorna det här året blir nog något på en tallrik.

  /Mattias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: