”Dom kallar oss foodies”

Årets diskussion angående matbloggar är definitivt igång efter Johan Jureskogs uttalanden i DN i förra veckan.

Jag blev för första gången i mitt liv intervjuad och vill kommentera kring detta först då jag blev ordentligt felciterad.

…kanske lika felciterad som Johan Jureskog blev? Jag hoppas i alla fall det.

Jag förstår inte att man kan lägga 300 kronor på att äta en hamburgare och dricka bärs på ett ställe som O’Leary’s, när man kan få en oxkind på Rolfs Kök för samma pengar. Det är en ofantlig skillnad.

Det här har jag aldrig sagt.

För det första får man inte ”en hamburgare och en öl” på O´Learys för samma pengar som ”en oxkind och en öl” på Rolfs Kök. För det andra är det två helt olika restauranger och det jag påpekade, flera gånger, för journalisten i fråga var att om jag ska gå ut och äta lägger jag mycket hellre 50, 100 eller 150 kronor mer på en restaurang som Rolfs Kök än på en restaurang som O´Learys. Det handlar i grund och botten om vad och hur man värderar ”att gå ut och äta” och jag vill påpeka att jag inte klankar ner på varken O´Learys eller dess gäst – som det framstår att jag gör i artikeln. Jag kommer alltid, alla dagar i veckan, värdera en middag á 650 kronor på Rolfs Kök högre än en middag á 500 kronor på O´Learys – det dyrare alternativet här ger mig så mycket mer – om man ska ”gå ut och äta”.

…tas texten i DN på allvar har jag förmodligen inte en enda vän kvar snart och därför känndes det viktigt att påpeka detta.

Sedan ska jag ha sagt att ”det finns ingen anledning att blogga om ställen som Sturehof eller Prinsen” men det tycker jag visst att det gör – dock är jag inte lika intresserad av att läsa en längre recension av Sturehof eller Prinsen. Eller Rolfs Kök eller Gondolen eller Råkultur. Jag går gärna hit och äter, skriver några korta rader och lägger upp foton för att försöka ge en bild av vad den här restaurangen gör för dagen.

…men jag skriver gärna längre och mer detaljerade texter om AG, Restaurang Volt eller Pubologi som är/var nya restauranger och där man inte kan/kunde hitta lika mycket information.

Överlag tycker jag att jag framställs som en stöddig typ i DN som hellre betalar 10,000 kronor för några stjärnmiddagar i San Sebastian än 2,000 kronor för en fotbollsresa till England och jag är bokstavligen ledsen för detta. Min höstresa till Baskien var för mig en ”pilgrimsresa” som jag efter många om och men lyckades pussla ihop och, förmodligen, aldrig mer kommer att göra om.

Jag skulle kunna tycka att det är  konstigt att åka till London på en fotbollsresa lika mycket som någon tycker det är konstigt att jag vill betala 3,000 kronor för en middag på Frantzén/Linderberg – men jag respekterar allas olika intressen och värderingar.

Att få recensera på ”riktigt” och i ett större forum med fler läsare, eller resa runt i världen och testa restauranger, har jag däremot sagt och det står jag för. Det handlar väldigt mycket om en dröm, som dock känns ganska overklig, men utan drömmar skulle jag inte ha mycket att leva för.

*****

När jag läste Johan Jureskogs uttalanden blev jag ganska förbannad. Just Rolfs Kök är  en av mina absoluta favoritrestauranger i Stockholm och förmodligen den restaurang jag har besökt flest gånger här. Om han nu har sagt angående matbloggare att han ”helst inte vill ha dom här” blir jag rentav ledsen.

Jag har träffat Johan vid tillfällen men bara pratat mycket kort med honom, och då har jag verkligen inte fått några vibbar om att han har det här i sig? Bryter helvetet verkligen loss om jag presenterar mig själv som ”matbloggare”?

Hela diskussionen som har uppstått kring det här tycker jag är intressant och jag ställer mig själv frågan vad jag vill med den här bloggen och vem jag tror att jag är, eftersom jag uppenbarligen är aktuell i matbloggssnacket för dagen. Såhär skriver jag under sidan ”Vem är jag?”:

Jag är en grabb bosatt i Stockholm som lever för mat, dryck och livskvalitet. Livet är kort och jag vill njuta av det på mitt sätt.

I den här bloggen försöker jag återspegla mina restaurangbesök med bilder och recensioner, samt skriva om vad jag tycker är kul och aktuellt för stunden.”

Jag valde när jag startade den här bloggen att vara helt anonym för att jag ville se vilken typ av människor som hittade hit. Orsaken till det är att jag aldrig har jobbat i restaurangbranschen, var (och är) mycket nyfiken på den, och framför allt ville undersöka möjligheterna att komma i kontakt med branschfolk och som kunde lära mig mer. Jag har aldrig kallat mig för ”proffstyckare” eller sagt att det ska vara si och så men jag ville se om jag som ”amatör” hade något att komma med och locka läsare till bloggen.

Vad gäller kritik, som Jureskog syftar på, har jag varit mycket försiktig med sådan eftersom jag inte anser att jag är kunnig nog eller har erfarenhet att ge en restaurang skarp kritik.

Men.

Jag har skrivit om en hemsk upplevelse på Proviant och jag anser inte att man behöver ha 25 år i branschen för att tycka att det inte är okej att vänta 45 minuter på notan. Och dessutom berätta om det på min blogg.

Jag anser mig kunna skriva att jag har upplevt en bit torsk hos Ulla Winbladh som överpocherad, och jag anser mig kunna klaga över att de tre bitar torsk som serveras till oss har helt olika storlek. Och berätta om det på min blogg.

Att jämföra en rentunga med gåslever på noma ville jag berätta om på min blogg för att det var så jag upplevde det. Jag tycker det känns okej att göra det utan att behöva jobba i restaurangbranschen.

Om jag inte förstår en rätt som Frantzén/Lindeberg serverar till mig, berättar jag om det på min blogg i hopp om en diskussion. Jag frågar hur ni upplevde den men skulle aldrig ifrågasätta varför den serverades till mig.

Osten på AG-burgaren tycker jag tog över för mycket av den fina köttsmaken, men jag tror inte att En Foodie sänker AG på grund av det.

Jag skulle aldrig gå ner på den här nivån och det är just sådan här skit som Johan i så fall har gått igång på. Hoppas jag.

…samtidigt tycker jag då att det är konstigt att Johan anser DI vara seriösa för ”de kommer flera gånger innan de skriver”.

Är det här seriöst?

*****

Att tolka av kritiken jag hitills har fått på den här bloggen så har den bara gjort mig glad, speciellt när Per från DUÅ hörde av sig angående ”bloggbord” och jag fick dinera tillsammans med otroligt branschkunniga människor en kväll. När Mistral och Restaurang Volt har lagt ut mina texter på deras Facebook-sidor har jag jublat av glädje. Daniel Crespi tillrättavisade mig när jag skrev fel information angående Pubologi – det uppskattade jag! Det verkar som läsare (iaf två stycken) har gett sig av ut till Enskede efter att ha läst om mitt besök på Mistral och jag tycker bokstavligt talat att det är skitkul.

Jag kommer att fortsätta skriva om mina besök och intryck från restauranger, tycka till, och jag kommer att kalla mina texter för recensioner. Förhoppningsvis hör ni av er om ni anser att jag är fel ute, om det är bra eller dåligt, eller om ni bara inte håller med. Berätta gärna vad ni tycker. Jag längtar efter diskussionen.

…på samma sätt skulle jag vilja ha kritik om jag var krögaren i sammanhanget, oavsett om du kallar dig Foodie, matskribent eller bloggare.

Jag kommer dock inte att släppa igenom kommentarer om att jag ”kan ta min Pubologi-burgare och stoppa upp den i röven” eller att jag ”suger kuk hos alla på Restaurang Volt” – jag är mer seriös än så.

…och som krögare skulle jag inte vara särskilt glad över sådana kommentarer heller. Jag skulle dock inte dra alla över en kant.

*****

För övrigt kommer jag att forsätta föreviga rätterna på de restauranger jag besöker. Även på Rolfs Kök och AG.

Om det inte passar så skulle jag respektera det, och stoppa ner kameran i fickan igen. På något sätt kan jag dock känna att ”det är 2011 nu”, och vad ledsen jag hade varitom jag inte fick sitta och titta på en massa amatörbilder från restauranger runt om i världen.

 1. Läste själv reportaget i DN i helgen, trist att du har blivit felciterad och känner att du framstår som snobbig, jag fick själv inte den känslan faktiskt, hur som helst vill man ju bli citerad rätt. Frågan är väl däremot om Jureskog kanske också har blivit felciterad?

  Det känns ju lite konstigt att han som förmodligen är en av de krögare som man läser oftast om på bloggar, dessutom i överlag positiva ordalag skulle vara så kritisk, kanske var DN ute efter att skapa en schism?

  I vilket fall som helst är väl ialla fall alla överens om att mat och krogbloggare är här för att stanna, vill man som krögare sedan försvara sig finns det gott om gratisforum där de kan ta upp kampen, som en blogg kanske?

  Mvh Fred

  • Ja, det är vi rörande överens om.

   Överlag tycker jag det är riktigt kul med de restauranger som väljer att använda tex Facebook, Twitter osv för att släppa gäster och nyfikna närmare inpå. Ser gärna mer om den varan!

   Har svårt att se att DN ville skapa en schism med allt detta.

   Hur som helst hade det varit intressant att höra Johan själv kommentera sitt uttalande.

 2. Peter B

  Bra skrivet!

  Jag fick inte heller intrycket av att du skulle vara snobbig när jag läste artikeln. En sådan (medveten?) felcitering är ju skandal.

  Vem granskar och recenserar journalisterna?!

  • Det verkar nästan bara vara jag som har fått det intrycket, med lite distans till mitt inlägg här, och tur är väl det.

   Upplevde journalisten, Bo Madestrand, som mycket seriös och bra när vi träffades och det var garanterat inte medvetet…

   Tack för din kommentar, för övrigt!

 3. zwampen

  När intar vi nästa bloggbord ?
  Efter förra middagen så faller du i mina ögon som en helt normal ”foodie”! Varken mer eller mindre 😉

 4. Bo Madestrand

  tråkigt om du känner dig felciterad, särskilt eftersom du inte är det . jag har anteckningarna här på kontoret om du eller någon annan vill ta del av dem.

  • Då har vi olika åsikter du och jag, Bo.

   Jag ser dock ingen anledning till att gräva närmare i det och valde att kommentera det här istället.

   Fö var det en intressant artikel och det blev ju verkligen en ”snackis” bland matbloggare osv ang. Johans uttalande.

   Vi hörs framöver!

 5. Erik

  Du har inget att be om ursäkt för, men det är förstås tråkigt om DN felciterat dig.

  På Rolfs Kök eller AG tänker jag för övrigt inte sätta min fot efter Jureskogs uttalanden.

  • Jag har sett att flera tycker samma som dig, att fler besök på Roffes eller AG inte är aktuellt, och jag tycker det är synd. Man går verkligen misste om en skön upplevelse!

   Hoppas att Johan J på något sätt kommenterar sitt uttalande även om jag har svårt att se det…?

   Klas Ljungqvist föreslår ”en öppen diskussion mellan tyckare och krögare gärna med någon form av moderator här på AG innan midsommar” och det hade varit grymt intressant.

   Tack för din kommentar!

 6. Väl skrivet Rasmus
  Jag tycker inte att du ska känna som du känner, tolkade inte det så när jag läste det….. vad gäller Johans kommentar så gissar jag att han ville mest ha lite kul och provocera lite, för precis som du själv är inne på så har han ju fått i stort sett hyllningar av bloggar för sin ärliga mat på Roffes länge nu. Att man dividerar om hur nyöppnade krogar som t ex AG presterar kan jag så klart förstå att krögare tycker är jobbigt då det tar ett tag att landa en satsning men det kan ju också vara ett sätt att upptäcka hur vanligt folk helt ärligt tycker om sitt besök, kan ju finnas ledtrådar till hur man kan förbättra vissa detaljer.
  Tycker personligen allt som oftast att vettiga bloggare ger en tydligare bild av upplevelsen på krogen än flera av de som basunerar ut världsbilden för folk. DI.s voltrecension, Metros typ flesta artiklar och de orala övningarna på DN är ju bara några i raden…
  När jag äter ute så betalar jag mina egna notor på samma sätt som vanliga gäster. På det sättet så tror jag att man får en mer jämförbar prudukt än en person som äter från någons annans konto, det tror jag är en stor skillnad mellan att vara bloggare och krogreporter.

  Har ni några förslag på bloggbord framöver 😉

  • Per! Jag har faktiskt inte tänkt på det, att han skulle vilja ”ha lite kul och provocera”, men så skulle det också kunna vara? Det var lite väl tuffa ord i artikeln tycker jag. Intressant att se om han väljer att kommentera själv eller om det stannar vid Klas ord på Taffel….

   Spot on tycker jag vad gäller resonemanget kring ”vem det är som betalar notan”.

   Jag föreslog Svinet för Zwampen här ovan, kanske kan vara något?

   Nu sticker jag imorgon och låter bloggen vila ett par dagar. Ha de gott så hörs vi framöver!

 7. Tja!
  Tyckte kanske inte artikeln var så super rolig… Känner mig som en seriös kock och vill också dela med mig av det jag gör… Känner ex antal kockar som bloggar, är dem sämre på att laga mat för det?
  /Jonas

  • Man kan helt klart säga att det blev en ordentlig diskussion kring detta och den har varit intressant att följa, inte minst på Taffel!

   Har lyckats missa din blogg men ska verkligen börja kika på den regelbundet framöver.

   Tackar för din kommentar!

 8. Kalle

  Fortsätt precis som du gjort! Din blogg är mycket uppskattat även av oss anonyma läsare utan egna bloggar! Tack för alla fina skriverier.

 9. Crespi

  Hej du, stå på dig. Folk har ju gjort det till deras grej att vara elaka och racka ner på saker eftersom de är avundsjuka och har mindervärdeskomplex. Jag tror att om man bara fortsätter så kommer det goda (det är de som kämpar) att segra över dessa kräk till sist. Alternativt kan man ju straffa de med ett gäng Pubologi-burgare. Du kan ju ta take away.

 10. Det var ju inte så illa Rasmus men den gamla sanningen om att man måste korra alla texter gäller i högsta grad;)

  Om Sveriges krogar ska ta ytterligare ett steg ut i den internationella marknad som är fylld av stenrika, kringresande människor med mat som största intresse/hobby så kommer bloggarna att vara ytterst delaktiga på sitt lilla hörn. Jag tänker då inte bara på vi som sitter i detta avlånga land utan de hitresta som sprider evangeliet vidare. Då många av oss förutom mat även gillar att resa så känns internet som den givna inspirationskällan för att planera och upptäcka de guldkorn som man vill lägga sina surt förvärvade pengar på. Genom denna utsållningsrunda så kan man ”spara” många slantar men framförallt kunna ägna tiden åt de ställen som verkligen är värda det då antalet middagar/luncher tyvärr oftast är begränsade… Skulle vara kul att se hur många foodies som åker till Köpenhamn som får hjälp på vägen av att läsa Trines utmärkta ”Very Good Foood ” för att ta ett grannland som exempel. Jag är fullt övertygad om att krogar som inte tillåter en diskret fotografering utan blixt kommer ångra sig i en tid när denna näring utvecklat sig och det är tragiskt egentligen hur lite det har skrivits om våra bästa krogar på nätet. Det är däremot intressant att de gångerna som det strömmar in med massvis av kommentarer så handlar det aldrig om de intressanta krogarna utan om provocerande skrifter eller nån groda som någon sagt….

  Skulle vara j-drigt kul med ett bloggbord, vi är på Oaxen den 3 juli men jag vet inte om vi måste åka hem den 4 på kvällen annars hade det kanske kunnat vara nåt. Jag tror att vi är fullt bord annars kanske ni är sugna?

  • Sent svar men jag instämmer, Lars. Och likadant med det här inlägget, jag hade nog hoppats att det inte skulle behöva bli aktuellt…

   Jag skulle vara intresserad av Oaxen (hör gärna av dig om det blir aktuellt!), annars får ni se till att stanna över en natt till så kör vi på annat håll 😉

   • per

    Skulle kanske kunna gå att lösa, vi kollar om vi kan koppla på en plats på vår bokning.
    Ska bli kul att läsa om hur du har haft det 😉

 11. Anders

  Jag måste säga att det är ett problem om krögarna inte förstår vikten av matbloggar. De måste ju förstå att många av er är ett tvärsnitt av deras gäster. Det är ju trots allt matintresserade personer utan krögarerfarenheter som betalar deras löner. En recension av proffstyckare i en tidning är självfallet viktig, i många fall livsviktig, men det är ju vi matintresserade personer som utgör deras gäster. Krögarna borde istället ta åt sig av det matbloggarna skriver. Jag läser de flesta tidningsrecensioner, men frågan är om jag ändå inte lägger lika stor vikt vid vad ni matbloggare tycker. Jag är en trogen läsare till din blogg, och även om jag inte håller med dig i alla dina inlägga så läser jag allt med stort intresse. Jag hoppas att du kommer att fortsätta med din blogg mycket länge, annars är jag tvungen att börja blogga själv.

  • Uppskattade ord du skriver här, Anders. Jag hoppas kunna fortsätta göra dig intresserad av den här bloggen – för den kommer garanterat finnas kvar ett bra tag framöver! 😉

 12. rikard

  stämmer det att du inte dricker vinerna till maten som serveras? jag menar jag har sett att i vissa inlägg så gör du det, men annars? bara nyfiken då jag kan tycka att vinupplevelsen är en stor del av maten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: