Krogveckan: Proviant

Det är lätt att gå igång på menyn hos Proviant, kvarterskrogen uppe vid Stureparken i Stockholm.

Här finns queneller av Harögädda, kalvlever Anglais och ”hemgjord korv på svensk kalv”. Eller kanelmunkar med sorbet av te, plommon och aprikos.

Mums.

Jag läser om en ”Fransk söndagsmiddag” med tre rätter inklusive ost och det känns både intressant och prisvärt och det låter gott.

Varje kväll hänger man upp en griffeltavla med ”kvällens husmanskost” i restaurangen. Vad som känns bäst för Proviant och gästen just ikväll, helt enkelt.

bild lånad från eatnow.se

Lokalen känns skönt avslappnad och väldigt gemytlig. Det andas ”bra kväll” såväl i den lilla éntren där man, i väntan på bord, dricker ett glas och/eller kollar in vagnen med kvällens ostar, som i den snygga baren. Rödvitrutiga dukar på alla bord förstärker känslan i den enkla men ärliga matsalen. Klientelet tillhör den äldre skaran, i alla fall den kvällen vi är där.

Vid kastrullerna hittar man Mattias Edlund, tidigare Edsbacka Krog, vilket självklart höjer förväntningarna ganska ordentligt på vad som serveras.

Vi valde att gå hit under krogveckan med en förutbestämd meny á 200 kronor exklusive dryck, och trots detta överaskas vi med en riktigt skummig och god ank-velouté som aptitretare. Kvällen har börjat!

Första rätten var en variant av toast Skagen; rökt lax med räkor, slanggurka, pepparrot och finsk laxrom. Riktigt gott och den serverades på ett underbart filmjölksbröd. Jag kan inte minnas att jag har ätit laxrom med en så härlig intensiv smak.

lax, räkor, slanggurka, pepparrot, laxrom

Sedan, en riktigt köttig och saftig hemmagjord korv på svensk kalv. Detta serverades med svartrotsstuvad potatis samt silverlök och äppelsky. Dragon passade perfekt till! Jag älskar sådan här mat och kan enkelt klassa den här serveringen som den bästa ”bangers & mash” jag någonsin har ätit. Trots lite snålt med ”gravy” – kunde man inte ha fått lite mer? I alla fall i en snipa vid sidan om, så man fick bestämma själv.

kalvkorv, svartrotsstuvad potatis, silverlök, äppelsky

Maten var riktigt god och vällagad hos Proviant och den gifter sig med lokalen. Det här är comfort food och sådan mat kommer jag aldrig att tröttna på.

Synd, verkligen synd, att helhetsintrycket ändå tillhör det sämre då jag upplever en näst intill bedrövlig insats från personalen under kvällen. Vi blir serverade två rätter och två öl, och hela sittningen tar nästan tre timmar. De få gånger vi fick ”kontakt” upplevde jag ändå att den relativt unga (?) personalen kändes ambitiös och kunnig och det är just detta som är så konstigt – då man är fullständigt nonchalant inför och efter varje servering. Tomma glas och tallrikar på borden, eller inga glas och tallrikar alls. Det är inte okej att vänta i nästan 45 minuter mellan förrätt och varmrätt och samma tid på notan. Eller att springa förbi bordet titt som tätt utan att ens titta åt gästens håll.

Hur kan det bli såhär dåligt i en restaurang som inte ens är fullsatt?

…strulet vi sedan får uppleva vad gäller betalning av notan gjorde mig riktigt ledsen. Med två kontokort och resten kontanter gjordes precis alla fel och trots känslan av att man ville stjäla pengar av oss vet jag ju, såklart, att så inte var fallet.

Ledsamt.

På vägen ut snubblar jag nästan över den lilla Guide Michelin-gubben i entrén – Proviant är ju som bekant belönat med en Bib Gourmand. Och jag är säker på att en vanlig kväll hos Proviant är god och prisvärd. Men med tanke på den bedrövliga insatsen från de som jobbade den här kvällen kommer det att dröja lång tid innan jag går hit igen.

Riktigt lång tid.

Synd, på ett så gott och intressant kök.

 1. Lars

  Ahhh vad tråkigt….
  Det spelar som sagt ingen roll hur bra maten är om man lyckas bli galen på detaljerna runt om;). Jag vet uppriktigt sagt inte varför man inte varit på denna adress då vi pratat om det flera gånger men det är väl problemet när man inte bor i stan at man hoppar över en del ställen som man annars kanske hade hängt en hel del på.

  Kul med restaurangveckan! Hoppas att de ser detta som ett bra marknadsföringstillfälle istället för att skicka ut halverst käk då man annars inte fattar varför de hoppat på. ( Jag läste din U.W kväll )

  Fortsätt njut! så ska det bli kul att se om du drar på Per Lei då det oxå är ogjord mark för min del….

  • Ja det är förbannat trist rent ut sagt! Men, men… ibland tar man ju en nitlott, även om jag inte hade räknat med att det skulle bli på just Proviant!

   Per Lei är var tyvärr ”krogveckanfullt” men det får bli en annan gång. Måste testas helt enkelt!

   Hoppas ni har det gott uppe i Umeå!

  • Ja jäkligt synd faktiskt… allt var som sagt riktigt gott men det gjorde inte vår kväll iaf 😦 Synd, för Proviant skulle kunna vara så mycket bättre!

 2. Jag var där i februari och fick uppleva att maten kom in alldeles för snabbt, vilket inte heller är önskvärt! För övrigt var jag väldigt nöjd med Proviant och kommer gå dit snart igen när solen nu börjat lysa 🙂 Intressant blogg förresten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: