Vårkråka

Ett säkert vårtecken är när Tennstopet vid Odenplan sätter vårkråkan på menyn. Detta har man gjort sedan 1972, dock under en mycket kort period, från slutet av mars  varje år och någon eller några veckor in i april.

…förutom under 2006 då kråkan var sjuk.

Att kalla Tennstopet för en riktig klenod bland Stockholms restauranger är knappast någon överdrift. Man har funnits sedan 1876 – först på Fredsgatan, via Vattugatan (1895) och  nu på Dalagatan sedan 1965.

Till Tennstopet går jag när jag vill äta riktig svensk husmanskost; Stekt fläsk med löksås, pytt i panna, kåldolmar, köttbullar, S.O.S eller kalv i dillsås.

Ibland är det lite bättre och ibland är det lite sämre. Restaurangen levererar alltid vänlig personal, en blandad publik och god stämning.

…och sommarkvällarna med mängder av Bedarö Bitter och strömmingsknäcke är kvällar jag aldrig kommer att glömma.

Eller sluta med.

Vårkråkan hur som helst. Den skjuts av Tennstopets bonde i Skåne och den skjuts alltid på marssnön då den är avmagrad. Tennstopet marinerar den sedan två dygn i rödvin och serverar kråkan med cocgnacsgräddsås, pommes williams och två sorters gelé.

Jag åt den förra året och det var kanske inte en av de mest minnesvärda rätterna jag har ätit. Vill minnas att köttet hade kraftig viltsmak men var torrt och kråkan badade i en krämig och söt gräddsås. Kan det ha varit rönnbärsgelé till?

Hur som helst var det litet kul.

Vårkråka á la Tennstopet

Mitt nästa stora projekt på Tennstopet blir nog när restaurangen dukar upp för surströmminspremiär. Jag har ännu inte testat surströmming men i år är det dags.

Vem ska med?

 1. Emil

  Surströmming i tunnbrödsklämma med potatis, tomater, lök och gräddfil och skirat smör är fantastiskt gott! Det ser jag verkligen fram emot till sommaren/hösten.

  Var på 28plus igår, men jag känner mig rätt kluven. Tog den stora menyn med sju rätter. Dock inget vinpaket eftersom jobbet kallade idag. Anklever är ju förbannat gott alla dagar i veckan, men att servera den som en terrin rätt upp och ned med ett par päronbitar hade jag kunnat göra själv hemma. Fantastiskt gott men kanske inte michelinklass på det?

  Lågtempererad lax med dillmajonäs och fänkål var en grymt bra rätt, så även torskrygg med en rökt vitlökssky! Vackra välkomponerade rätter som verkligen var i min smak och absolut i klass med exempelvis Oaxen och Dahlgren.

  Sen fick vi en något för salt entrecote med någon slags potatispuré och shitake (killen som serverade sa att det var sötpotatispuré, vilket jag ganska snabbt ställde mig frågande till då purén var blekgul. Då sa killen att de kanske precis hade bytt potatis. Bra koll.) Om jag käkat den rätten a la carte för 465 spänn hade jag nog funderat på om det var värt pengarna.

  Efterrätter är inte min starka sida, men jag tycker att de två vi fick var helt okej och min flickvän tyckte att de var väldigt goda, så hennes betyg är nog bättre att gå efter 🙂

  Ja, ni kanske hör varför jag känner mig lite kluven. Goda rätter i det stora hela, men i jämförelse med andra stjärnrestauranger tycker jag att det saknas en hel del. Jag tycker väl inte att service är det viktigaste, men att kunna beskriva maträtterna korrekt känns ganska vitalt för en bra upplevelse.

  Ledsen att jag snor din blogg till mina reflektioner på 28plus, men hoppas att det är okej 🙂

  Tog några bilder som du kan få på mail om du vill.

  Tack för mig och ha en trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: