Bloggbord på Rolfs Kök

Det var årets minst prisvärda middag, men det var en kväll jag kommer att minnas då jag äntligen fick bekanta mig med folket jag annars bara träffar i kommentatorsfälten runt om på alla matbloggar.

Gresca och El Bulli gästade Rolfs Kök och jag var inbjuden till ett ”bloggbord” med bland andra Micke, Per och Zwampen.

Tack igen för inbjudan, Per!

Det var ett gästespel med ganska mycket ”hysch-hysch” på förhand. Rafael Pena från Gresca lagade maten och Ferran Centelles från El Bullí serverade vinet. Och folket för kvällen på ”Roffes” handlande om väldigt mycket branschfolk. Jag kunde känna igen något ansikte här och där medans övriga på bloggbordet verkade känna igen alla.

Rafael Pena (bild lånad från restaurangvarlden.se)

Jag uppskattade verkligen att få sitta ner med folk som kan branschen trots att jag inte alltid hängde med i snacket. Folk som berättar om den från ”insidan”, om sköna ”storys” från förr och om andra aktualiteter för dagen. Vad man man åt där och vill äta där och hur det egentligen var att vara där eller varför man gjorde si och så.

Jag är van att dinera över samtalsämnen som sport och politik och film och gud vet vad, men jag gillade hur avlägset detta kändes för kvällen. Mitt och alla andras stora intresse var vad hela kvällen handlade om. Jag kom på mig själv efter en stund när jag, likt en hund, hade spänt upp öronen och lyssnade till en diskussion om varför det helt enkelt inte är möjligt att bena ur en grisfot på 14 sekunder.

Och jag tyckte det var så himla intressant.

Jag blev bekvämare i tänket vad gäller att gå ut och äta själv i Stockholm. Jag gör inte det idag, men borde göra.

Bloggbord med andra ”foodisar” – förhoppningsvis fler gånger!

Jag var mycket litet påläst om både Rafael och Ferran, men jag visste att Rafael och Johan Jureskog hade jobbat ihop i Paris och att han lagade en egen, enkel och katalansk mat och att han dessutom hade jobbat på El Bulli.

Och menyn signerad, bokstavligt talat, Rafael och Ferran bestod av sju rätter och sju viner.

Kvällen startade med cava och ”finger food”; torkad fisk, oliver och paprika.

Sedan åt vi strömming med rimmad fläsksida och en kräm på grillade grönsaker, som i det katalanska köket kallas escalivada. Väldigt snälla och enkla smaker i munnen.

Strömming, rimmad fläsksida, escalivada

Rökt anka med havskräfta lät som en kul kombination där kräftan var rå och inlindad i tunna skivor anka. Kul presentation och gott!

Rökt anka, havskräftor

Kanske de dyraste ärtorna (40€/kilot!) jag någonsin kommer att äta, i en ganska generös mängd dessutom, med rimmad torsk och saffran. Trots söta och fina ärtor var det här en direkt dålig rätt och en som jag väljer att radera ur minnet direkt.

Dyra ärtor, rimmad torsk

Piggvar med lök, kanel och pinjenötter lät mest intressant på förhand. Såsen var gjord på endast pinjenötter och jag upplevde den som nästan besk och tungan ville krull-rulla ihop sig. Inget på tallriken hjälpte den ensamma piggvaren som absolut förtjänade ett bättre öde här.

Piggvar, lök, kanel, pinjenötter

Korv på duva? Varför inte. Det här var min favorit för kvällen med härlig smak av vilt och lever.

Fricassé på duva

En minst sagt annorlunda variant av Pina Colada! Efter att ha läst på litet verkar detta kunna vara en signaturrätt på Gresca? Hur som helst var det kul och väldigt gott!

"Pina Colada"

Blåmögelost med äpple och litchi var inte något speciellt och att ingen drack upp det Fernet Branca-liknande dessertvinet säger det mesta. Vad i hela friden handlade det om!?

Blåmögelost, äpple, litchi

Kvällen fortsatte sedan på AG och stort tack igen för en trevlig kväll, alla nya bekantskaper!

 1. Emil

  Haha. Vad var det för några ärtor? Vanliga gröna? Varför detta kilopris?

  Känns inte som om ni blev superimponerade av kompositionerna som bjöds, men det verkar som om ni haft en bra kväll trots detta!

 2. Vi får se vad första färskpotatisen går för sedan, brukar kunna bli ett par kronor det också!

  Det får du mer än gärna göra! Någon möjlighet att det även kan bli lite bilder?

  • Emil

   Jag tänkte försöka få till några bilder också, men jag brukar vara rätt bra på att glömma bort att ta kort då jag är lite väl ivrig att äta 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: