Allmänna Galleriet

Det blev en spontankväll på AG där vi kom att ha så trevligt att vi avbröt alla andra planer och stannade kvar hela kvällen. Mycket för den goda matens skull, lite mer för ”tapas-baren” men mest för den trevliga miljön och för stämningens skull.

Jag funderar över hur jag framöver ska lägga fram för vänner att ”ska vi gå ut” så kan vi lika gärna gå till AG och hänga där hela kvällen. Här finns allt man behöver för en riktigt bra ”utekväll” på ett och samma ställe; hitta rätt stämning med ett glas och tapas i baren och fortsätt i matsalen med middag. Avsluta sedan kvällen där den började men där den liksom tar ny fart igen, varför inte med stregaglass och några centiliter grappa? På köpet får du en salig blandning roliga och snackvänliga människor, sköna ”bartenders”, bra musik som dessutom inte tar över så mycket att man inte längre kan prata med varandra. Om AG bjuder upp till dans är oklart, men jag tror inte att man skulle ta illa upp?

…och när ditt sällskap senare på natten, i vanliga fall, vill till Burger King för den klassiska påsen med skit är det inte svårt att rekommendera en bit smörgåstårta från baren. Tycker inte jag i alla fall.

Vi började i baren med sobrasada och en öl. Och, rätta mig om jag har fel, den pastejliknande sobrasadan är alltså gjord på iberico-gris och hade sting av röd pepparfrukt och serverades med hårdrostat, knaprigt surdegsbröd. Mycket, mycket bra!

…och trots att vi stressade som galningar för att hinna till sittningen i matsalen klockan 17:00 (fullbokat utöver detta) förklarade Jureskog i egen hög person att ”grabbar, ta det lugnt, varva ner och börja gärna i baren så kan ni komma in i matsalen senare”.

Johan Jureskog (bild lånad från Metro)

Och väl i matsalen känns det nästan oundvikligt att inte beställa den vitlöksstekta glaskrabban? Frågan är hur många man skulle kunna äta om det fanns ett obegränsat antal framför en? Tio? Femton? Tjugo?

Levainbrödet med vispad lardo och timjan. Enough said!

Då sällskapet för kvällen börjar bli litet av en ostronpartner så var även ostron vad vi ville ha och ostron vad vi fick.Varken fine de clair eller Gilardeau fanns för kvällen på grund av ”leveransproblem” och hade istället ersatts av ostron från Normandie och var en fullgod ersättare.

Vad gäller ostron överhuvudtaget gillar jag hur man inte längre kategoriserar dessa som ”supermegalyx”. De går att hitta både här och där och till och med min matbutik runt hörnet kan ha riktigt bra ostron. Det enda jag inte gillar med ostron är folk som inte gillar den här lilla mollusken.

Jag var inställd på hamburgare och detta på Jureskogs vis. Kanske mest för att jag ville ställa den mot Pubologis helvetiskt stora hamburgare som är den i särklass bästa hamburgare jag har ätit. Och det är på alla sätt och vis en bra hamburgare Johan serverar; tillbehör är såklart pommes frites med en rökaktig, lite stark ketchup samt ”senapsmajonnäs”. Dock gick inte den tjocka skivan av sorte sara (?) ost på hamburgaren hem så mycket hos mig, jag tycker att den tog över litet för mycket av den annars alldeles utmärkt grillade hamburgaren som på egen hand med sin rena köttsmak håller mycket hög kvalitet. Att sällskapets hamburgare var grillade ”well done” medans min var grillad ”rare”, och vi båda bad om ”rare”, får också anses som ett minus.

Jureskogs Hamburgare

Den Helvetiska Hamburgaren vs Hamburgare på Jureskogs Vis = 1-0

Pubologis Hamburgare

Istället för att fortsätta med dessert fortsatte vi ute i baren och nu med stregaglass, grappa och espresso. En riktigt bra avslutning på middagen och en riktigt bra start på kvällen.

Just nu känns det konstigt att man har klarat sig utan AG så länge. För jag gör det garanterat inte nu.

*****

Och det hör egentligen inte hit men jag vill påpeka hur glad jag är att bo i Stockholm i dessa dagar. AG, Pubologi, Råkultur och Rolfs Kök är en stor anledning till det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: