Restaurang Volt – återbesöket

Efter mitt första besökRestaurang Volt var jag smått lyrisk och när jag promenerade dit igen tidigare i veckan kunde ju förväntningarna, så klart, inte vara annat än skyhöga.

Fyra timmar senare promenerade jag tillbaka hem och funderade på när jag ska besöka Volt nästa gång.

…och hur ska jag lyckas spara sockerkakan som jag fick med mig hem till mamma?

*****

Jag blev mäkta imponerad av Volt den här gången också. Man har haft öppet i litet drygt fyra månader och det är riktigt, riktigt bra redan nu. I min bok har man redan allt jag vill ha på en restaurang; välkomnandet, den lilla personliga lokalen, belysningen, musiken, det ”avskalade” och enkla, ”hemma hos”-känslan, personalen och deras ”uppmärksamhet”, maten, kvalitet, kontinuitet, prisvärdhet, glimten i ögat. Och man lyser igenom på tallriken, ”det här är Volt”, med en rak, ärlig och på många sätt ganska enkel stil men med en klar linje i den maten man lagar. En egenskap som inte många kockar och restauranger behärskar.

Det är alltid kul att jämföra upplevelser och vad som har hänt sedan sist och den här gången på Volt tyckte jag mig se mer självförtroende på tallriken, mer finess och en imponerande skicklighet i att ta ”enkla råvaror” till riktigt höga nivåer. Redan i första serveringen lägger man upp ribban högt och det blir, nästan skrämmande, bara bättre och bättre genom hela kvällen utan egentligen något att anmärka på.

En kväll på Volt snurrar på så pass bra på alla sätt och vis att jag tillslut kommer på mig själv med att sitta och leta fel , och det enda jag kan hitta är egentligen inget fel utan en högst fri tolkning, där jag tycker att man skulle ha presenterat en rätt på ett annat sätt på tallriken. Och där och då kommer jag också på hur larvigt det är att jag tänker just så här, när allt ändå är så bra?

*****

Vi valde att återigen gå för hela Volt-upplevelsen med sju serveringar samt vinpaket. Ett solklart alternativ för mig och framöver vet i tusan om jag inte kommer be dom att servera mig hela menyn.

Först ut var en tartar på pilgrimsmussla där den söta musslan gifter sig perfekt med det salta ostronet. Balansen mellan dessa är riktigt bra då de annars lätt kan spela ut varandra på en och samma tallrik. Fräschör från ”persiljejord” och så krispig kavring för mer textur. Allt doftar av hav och är enkelt, snyggt och perfekt. Bästa tänkbara start.

Pilgrimsmussla, ostron, kavring, persilja

En bit torsk, perfekt tillagad, med saltbakad svartrot och syrlig citroncurd. Små klickar torskrom upplever jag som nästan söt och så ordentligt med ”mandel/brödsmul” på toppen som tillför krispighet och även här sötma. Rena och behagliga smaker och även detta är riktigt snygg rätt.

Torsk, svartrot, mandel, citron, dragon

Nästa rätt visar sig vara en riktigt ”killer”. Saltbakat igen, den här gången kålrot, med kyckling, tryffel, ”tryffelkräm”, råriven kålrot och krispigt kycklingskinn. Allt gömmer sig litet under ett täcke av riven kycklinglever och alla komponenter på den här tallriken i ett är inget annat än himmelsk. Om man ska plocka ut en rätt som var litet bättre för kvällen så är det den här. Krispigt skinn, vad det än må vara, är ju så förbaskat trevligt och jag gillar hur ett tydligt krispigt inslag går som en röd tråd i alla rätter genom hela kvällen.

Kålrot, kyckling, tryffel

På tur en servering som jag blev mäkta imponerad av där man gör enkla råvaror till något så makalöst bra. Lågtemperaturbakad kotlett med potatispuré, lättstekt äpple, krispigt äppelskal och palmkål. Under allt det här smälter, bokstavligen, en tunn skiva rökt sidfläsk. Kotletten, som man inte ser alltför ofta på restauranger och som är ganska vågad att servera, är så saftig och perfekt tillagad. Imponerande, som sagt!

Gris, palmkål, potatis, äpple

Möra bitar av ryggbiff under vattenkrasse och råriven majrova. Lite ”sting” från senapsfrön som på något sätt överaskade och där den stora stjärnan på tallriken är små krispiga bitar av biffens fettkappa. Om man ska plocka ut ett litet svagare kort under kvällen så är det kanske den här rätten? Jag hade gärna sett att biffen hade fått skina mer på tallriken i form av presentation, men det är som sagt petitesser.

Ryggbiff, senap, vattenkrasse, majrova

Den enda rätten som jag även åt sist var blåmögelosten och nog sagt om jag säger att den här osten gärna får finnas kvar nästa gång jag kommer till Volt också. Alla som har ätit den vet precis vad jag pratar om.

Blåmögelost, vindruvor, vört, korinter

Jag tycker grönsaker i desserter är kul men ofta svårt att få till.  Här är det fänkål som presenteras i tre olika varianter: rå, lätt karameliserad och som ”chips”. En ”sorbé” på filmjölk blir ett perfekt tillbehör med sin syrlighet till all annan söttma. Och det är en dessert som på ett bra sätt rundar av middagen då den är lätt och fräsch.

Fänkål, filmjölk, vit choklad, lakrits

Det vankas kaffe och jag ber till gudarna att vi ska få den där sockerkakan den här gången också. Jag öppnar till och med upp mig  och berättar för Volt-Johan att ”jag har sagt till mamma att ni bakar bättre sockerkaka än vad hon gör”. Ett minst sagt känsligt ämne.

Den Bästa Sockerkakan

Återigen en nästan ohämmad hyllning till Volt och om det får ni tycka vad ni vill, men jag är rörande överens med mig själv om att jag tycker att Volt är precis så här bra just nu. Jag ser redan fram emot nästa besök och jag hoppas att inte mycket då har hänt sedan sist.

Tack igen Simon, Fredrik och Johan för en riktigt bra kväll!

…och hur det nu blir med mammas sockerkaka återstår att se. Tyvärr tror jag inte att hon får smaka.

    • Mycket bra! De pusslade lite med den så jag inte skulle få samma rätter som sist (osten bad jag om ;)) och även detta mycket uppskattat så klart!

  1. Fan vad jag blir sugen på kålroten igen! Kul att du också tyckte om den. Det var den rätt jag tyckte klart bäst om vid mitt besök.

    Klart du ska hylla ohämmat! Bättre det än att prata om vid vilka årtal olika låtar släpptes som DI Weekends rescension gjorde till hälften.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: