Köttfrukt

Det här är den mest omtalade frukten på matbloggar och bland matskribenter just nu.

Av Heston Blumentahl såklart, som helt enkelt har valt att kalla den för ”Meat Fruit”. Tekniken får anses som lysande där parfait på kycklinglever gömmer sig under ”skalet” av gelé på mandarin och lurar ögon och sinnen.

Jag är övertygad om att jag förr eller senare kommer att slå mig ner hos Heston på hans nyöppnade ”Dinner” i London och beställa den här rätten. Och trots att jag känner till alla tricks och vad det här handlar om tror jag att det är omöjligt att man, där och då, inte blir mäkta imponerad.

Tack för lånet av bilderna ovan, GT.

 1. Kollade lite på Heston’s Historical Feast (tror jag det hette) när det gick på 8:an för ett tag sen. Han gjorde många grejer liknande det där. Vid ett minnesvärt tillfälle gjorde han en efterrätt i form av ljus, bestick och servetter…

  Det är ju helt klart lite makabert och roligt men har inte 100%igt bestämt mig för vad jag egentligen tycker om det här. jag är dessutom lite tveksam till om det är gott på riktigt. vad tror du?

  • Det här är en otroligt svår balans och handlar lika mycket om att provocera som att imponera, tycker jag. Men också självklart om smak.

   Just den här ”teasern” har jag läst och hört ska smaka riktigt bra, men i slutändan kan man ju bara avgöra det själv. Jag försöker utan att ha ätit den jämföra med något, föreställa mig hur det smakar, och tänker då på en en bit foie med apelsin och (om jag inte minns fel) passionsfrukt som jag åt hos Daniel i NYC, och var riktigt trevlig. Men det återstår helt enkelt att se hur just den här smakar!

   Personligen är jag mer ”mottaglig” för den här typen av lekfullhet i köket idag än tidigare. Jag kan gilla att bli ställd litet mot väggen som jag tycker att det handlar om i det här fallet. Men självklart är också det högst personligt.

   Det mest provocerande jag har varit med om var Subijanas ”hygienartiklar” på Akelare, på många sätt en helt bisarr idé överhuvudtaget: https://enfoodie.files.wordpress.com/2010/12/picture-0951.jpg

   Sen kan man vända på allt också. Lite samma känsla i kroppen får jag när något kan vara nästa för enkelt, som när Rene på noma serverar livs levande räkor som skuttar runt på en isbädd. Provocerande men också imponerande.

   En sak är säker iaf; sånt här blir alltid den stora snackisen runt bordet!

   Blev ett jäkla långt svar här och vet inte om det var så bra, men på sikt är detta något som kanske förtjänar ett eget inlägg?

   • Du har ju nästan ett färdigt inlägg redan 🙂

    De där hygienartiklarna är ju stört roliga! Måste gå tillbaka till någon barndomsfantasi/upplevelse av att ta en stor tugga av badrumstvålen eller något.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: