Allmänna Galleriet, Rolfs Kök & Johan Jureskog

Jag behövde en axel att luta mig mot och snyfta ut litet under den här förbannat bittra månaden. Valet föll på Johan Jureskogs axel.

Johan Jureskog

Gårdagen rivstartade jag med kålpudding á la Johan på Rolfs Kök. Fantastiska Rolfs Kök, jag måste gå hit oftare. Kålpudding är något av det absolut bästa jag vet och jag brukar alltid stjäla ett par lådor av mammas hemlagade när jag är på besök ”hemma” i Småland. Nu vet jag vart jag ska hålla utkik om mammas kålpudding tar slut.

Senare på kvällen var det dags för dagens, veckans, kanske månadens stora höjdpunkt för min del; nyöppnade Allmänna Galleriet på Kungsholmen, som alltså är Jureskogs nya projekt.

Jag har varit på ett otroligt deppigt och rastlöst humör de senaste veckorna och tänkte för en stund att jag lika gärna kunde ha gjort pensionärerna på Bridgeklubben rakt över gatan sällskap. Men trots att jag i ren ängslighet var tjugo minuter tidig, och sällskapet tjugo minuter sent, valde jag att kliva in och upp (!) på AG istället för att göra någonting annat.

I entrén möts man av kött, bokstavligt talat. En tre meter lång köttkyl med hängmörade godbitar. Jag kan bli smått lyrisk över en sådan här syn och vill bara kasta mig in och hugga tag i och slita i och kramas med och smeka allt som hänger där.

…men så kan vi förstås inte ha det, eller hur?

Eller!? Tänk om.

Känslan av själva lokalen är som att kliva in på St. John i London, fast i New York, när du är på Kungsholmen. Ett slitet och nergånget stengolv med vitt kakel på väggarna. I en del av restaurangen en bardel, med ståbord samt bord för sittande gäster,  där man kan ta en fördrink i väntan på bord, eller något från ”tapas-menyn”, eller både och, eller rent av bara ”hänga”?.

AG öppnade i måndags och jag var nyfiken på vilket klientel som hade hittat hit efter bara två dagar. Och det var minst sagt en salig blandning människor; kritvita skjortor i dyra kostymer, kortkorta klänningar med höga klackar, smutsiga skjortor i billiga kostymer, den typiska ”södertrashiga” stilen som obekvämt stoppat in skjortan kvällen till ära men alla andra kvällar låter den hänga fritt. Vid ena bordet ett äldre par (laddning inför bridgen?) och vid det andra bordet en rastafläta.

Men också sådana som mig.

Det ska bli intressant att se vilket klientel som har ”satt sig” på AG nästa gång jag kommer hit.

Vi blir presenterade en meny där flertalet av rätterna är uppbyggdna för två eller fler. Där man gärna ser att vi beställer in flera olika smårätter (förrätter) att starta med och dela på. Ett koncept som verkar populärt i hufvudstaden för dagen? Inte mig emot.

Valet föll på en enkelt tomat och löksallad men en saftig skiva grillat fläsk, samt spindelkrabba fräst i vitlök. Enkla, rena och trevliga smaker. En bra start!

Och brödet med vispat ister, ojvoj. Det här är makalöst gott!

Sedan beställde vi ”cruceta de iberico” med karl-johanssvamp. Här är det alltså skuldran på en ibericogris som gäller och den är dessutom grillad till perfektion! Lite krispig grillyta med perfekt sälta och dessutom en ordentlig portion.

Vid det här laget var jag ganska uppspelt och trots en behaglig mättnadskänsla hade jag viljat utforska menyn vidare av ren nyfikenhet.

…men sällskapet hade bråttom till Milan – Tottenham.

Suck.

Men som tur är var detta bara första, och inte sista, gången jag besökte AG. Tyvärr har jag känslan av att jag inte riktigt gav AG chansen just den här kvällen.

Jag har läst att man gör en ”slow opening” på AG nu och att det ska braka loss ordentligt innan sommaren och i samband med att Johan släpper sin nya kokbok.

Undrar då hur bra detta verkligen kan bli när jag tyckte att det var så bra redan dag två? Alla delar som gör den här typen av restaurang riktigt bra i min bok var redan på plats; trevlig och vänlig personal, avslappnad miljö, riktigt bra och god mat, stor ”valfrihet”, och dessutom prisvärt.

Svettas Melker Andersson i detta nu?

Tack för en heldag, Johan Jureskog!

 1. Härligt! Låter även på dig som om det är värt ett besök!

  De verkar ha en ibericodrive i koncernen. Själv åt jag cruceta med karl-johan på Rolfs i lördags. Gott det också.

 2. Pingback: Restaurang AG « Mat & Vin

 3. Du kan ju inte äta med vänner som prioriterar fotboll framför djupdykningar i menyn. Eller så är det precis det du kan.
  Din blogg är bokmärkad och jag lovar att återkomma.

  • Medhåll Alice! Men jag hade på känn att det skulle kunna sluta såhär så jag får väl skylla mig själv 😉 Tack för din kommentar fö, jag ska spana in din blogg under helgen!

 4. Pingback: My Little Miracle » Födelsedagsmiddag på Nya AG ikväll!

 5. Pingback: Bio och biff « Griskindspatrik

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: