noma

Hur mycket jag än försöker så kan jag inte med ord förklara hur bra jag tycker att René Redzepis noma är. Jag är inte begåvad nog att kunna uttrycka mina känslor i skrift.

På den där kajen i Nyhavn handlar det inte bara om en upplevelse utöver det vanliga. Det handlar om intryck och känslor, om minnen från det förflutna och tankar om framtiden. Det handlar om att bli berörd, och kanske mer än något annat, om att våga bli berörd i sådana här sammanhang.

Mitt besök på noma i förra veckan var ett återbesök. Jag var där första gången för litet drygt ett halvår sedan. Inför det här besöket kände jag mig väl förberedd, det skulle inte kunna bli som förra gången när René vände upp och ner på precis allting i min matvärld, eller rättare sagt, allting i hela min värld.

…men där satt man, igen. Utmanad, provocerade, förvånad, förbannad, glad, lycklig och ledsen. Och berörd.

Det handlar om så mycket känslor för min del under ett besök på noma att det på sätt och vis är litet jobbigt. Slutskedet av sittningen i förra veckan var så pass känsloladdad att jag kunde ha brytit ihop där och då. Rakt upp och ner. Jag har aldrig tagit åt mig av något som jag tog åt mig av noma den här gången.

*****

Mat handlar mycket om resan mellan tänkande och verklighet. En ide om det perfekta och hur man sedan når dit. Exakt hur den resan ser ut i huvudet på René Redzepi skulle jag vilja ha svar på. Var checkar han in? Var mellanlandar han? Hur ser det ut? René måste besöka platser som inte ens existerar i din och min fantasivärld.

René Redzepi

Vart han än befinner sig och hur det än ser ut så är det fantastiskt hur René har lyckats skapa ett så unikt kök med en så stark och egen identitet.

*****

Bagarväckning. Promenad. Tåg. Flyg. Tåg. Promenad. Lunch. Promenad. Tåg. Flyg. Tåg. Promenad.

Klockan var strax efter midnatt när jag kastade in handduken, la mig i sängen, somnade vaken och drömde om en lunch.

Här är en hyllning till noma och den i särklass största restaurangupplevelsen hittills i mitt liv.

*****

Välkommen tillbaka, kul att ha dig här igen!”, säger Sam Miller som är sous-chef på noma, samtidigt som han ger mig ett fast handslag när jag kliver innanför glasdörrarna till restaurangen. Sam, med bakgrund hos bla El Bulli och Mugaritz, är litet av Renés högra hand och en person som ska bli mycket spännande att följa framöver.

Sam Miller

Han visar mig till bordet där jag slår mig ner och omedelbart fäster blicken vid vasen med ett ”skogsarrangemang” i. Sist blev jag slagen litet på näsan här då vi fick äta blommor och sniglar ur en blombukett i samma vas. Jag tittar och vrider och vänder på allt och möjligen att det är den vita blomman som kan gå att äta, men jag bestämmer mig till sist för att nej, den här gången är det bara ett snyggt arrangemang.

”Får jag lov att presentera kvällens första rätt”. Slagen på näsan igen. Det går att äta en av grenarna här, som är tunnbröd pudrat med enbär, och som man får doppa i creme fraiche.

malt flatbread, juniper

Skogstemat fortsätter när jag får äta renlav med torkad karl-johan svamp, vilket lämnar en behaglig smak i munnen och för tankarna till en svamppromenad i skogen.

moss, cep

Sen följer det ”vanliga” havet av små aptitretare som börjar berätta vad noma handlar om. Havtorn med rosor. Den lilla kakan av grisspäck och svart vinbär. Friterad purjolök med vitlök, en fantastisk kontrast mellan krispig och smörmjuk purjolök.

leek, garlic

Rågbröd, kycklingskinn, fiskrom och rökt ost. Min favorit är det lilla rökta vaktelägget som har en så trevlig smak i munnen att jag önskar att alla någon gång i livet får äta ett rökt vaktelägg.

smoked quails egg

Rädisan, som man plockar direkt ur ”grönsakslandet” med ätbar jord (malt, hasselnöt, öl).

radish, soil, herbs

En för ögat så vacker liten kanapé med alla örter, rökt torskrom och vinägerpulver, med krispigt gåsfett på toppen. Till allt det här ett glas champagne, alla olika kockar som serverar mig, ”lössnackar”, och hälsar mig välkommen tillbaka.

toast, herbs, smoked cod roe, vinegar

Den stora föreställningen närmar sig och först ut är en rätt baserad på grillad gurka, med picklad fläder, grädde och dill. Enkla, rena och fräscha smaker som rensar upp i gomen och förbereder inför vad som komma skall. En riktigt bra start.

cucumber, elderflower, dill, cream

Purjolök, äpple, pepparot och gelé av tång. Det känns som de bara står och tittar på mig där på tallriken. Jag blir litet lurad här när rätten presenteras, jag lokaliserar inte äpplet i varken första eller andra tuggan. Först när jag kommer till tredje inser jag att René med äpple har återskapat purjolök, bland purjolökarna. Det är kripsigt, lent, biter till lite av pepparoten, innan sötman slår till och binder ihop alla smaker till ett. Sältan från ”tång-gelén”. Fantastiskt.

leek, apple, horseradish, seaweed

Inte ens i min vildaste fantasi skulle jag få för mig att på en tallrik servera kastanjer med kalixlöjrom. Men det är så det fungerar här. Färsk kastanj, valnötter, en smörsås som blänker orange av all löjrom. Det är sött, det är salt, djupet i nötsmaken och det nötigta av smöret. En härlig textur i munnen och en fantasisk rätt på alla och sätt och vis.

chestnut, löjrom,walnut

Den enda ”huvudrätten” som jag även åt sist jag var här är havskräftan som vilar på en varm sten med ostronemulsion. Allt smakar hav och kräftstjärten, som har grillats snabbt och väldigt varmt, är krispig på ryggen och nästan rå innuti. Man äter med händerna och duttar med fingrarna för att få upp all emulsion. När jag går på en stenstrand i sommar kommer jag att leta efter den där kräftstjärten och tänka tillbaka på den här rätten.

langoustine, oyster emulsion

…och initiativet till just den här rätten måste grunda sig i Renés besök på Färöarna där han fick äta ”live langoustines” i en liten fiskebåt ute på havet. Allt går att läsa i hans dagboksanteckningar från senaste kokboken; noma – time and place in nordic cuisine.

Lök som först är tillagad sous-vide har stekts i het panna tills karameliseringen övergår i bränd yta. Det är en nästan besk, men behaglig smak i munnen, som slår till först innan den silkeslena löken är där med sin sötma. En juice på vindruvor är med här och hjälper till fräschören.

onion, grape juice

Blomkål och tall. Ja, blomkål och tall. Jag vet inte om man kan kalla det tall-velouté men jag upplevde det så. En blomkål som är som smör med karameliserad yta. Och till allt detta vispad grädde med sting av pepparrot. Jag blir intstruerad att lukta på tallkvistarna samtidigt som jag äter och det är…. alldeles fullständigt strålande bra.

cauliflower, pine

Jag tror först att det är kyckling som ligger på tallriken, men det är rotselleri. Rötterna på sellerin har lämnats kvar och tillför krispet i den här rätten. Såsen är gjord på tryffel som är hämtad från Gotland och så djup i sin smak att jag kan inte minnas att  jag har ätit tryffel som smakar såhär. Ängsyra är med och tillför allt som saknas i den här rätten.

celeriac, truffle, sorrel

En rätt som jag har hört mycket om och läst mycket om är Renés picklade grönsaker med benmärg. Den dök upp här, rätt som det var, och var så vacker att jag aldrig ville börja äta den. Sju olika grönsaker picklade i sju olika sorters lag, med små bitar märg. Så rent och så fräscht men så djup och så fantastiska smaker i munnen när allt blir ett. Med så mycket picklade grönsaker kan man oroa sig för att syran ska ta över, men den kompletteras och är behaglig tillsammans med oxsvansfond. En helt komplett rätt och bakgrunden är tydligen en söndagsstek som René hade ätit hemma hos en bekant.

pickled vegetables, bone marrow

Innan dessert kommer jag att få bli serverad en rätt som jag är säker på inte kommer att överträffas av något annat någon gång i hela mitt liv.

Rentunga, tillagad på ett vis där utsidan är krispig och insidan är mjuk som smör och nästan nötig, men också med toner av järn. Väldigt lik sauterad gåslever på alla sätt och vis. Ackompanjerad av variation på äpple där ena äpplet är picklat och andra äpplet är stekt i rökt smör. Små äppelkärnor som i själva verket är malt. Det är något så magiskt bra att jag skulle kunna skriva tills jag dör om den här rätten. Den första smaken är rökigt äpple, sedan kommer krispigt och en nästan kakaoliknande smak av malten, sen blir det salt av utsidan på rentungan, innan en smöraktig och nötig  och mjuk smak slår igenom och breder ut sig i hela gomen. Till sist ett picklat äpple som väver allt samman till… något helt magiskt. Detta är magi för mig.

rain deer tounge, apple, malt

En grillad päronhalva som i konsistensen nästan känns pocherad, över sig en skiva färskt päron med örter, citrontimjan och aningens litet salt. En ”parfait”, om man kan kalla den det, är gjord på tallbarr och fullkomligt försvinner i munnen. Precis som att stå i skogen, en sådan dag allt känns rätt i skogen, och äta skogen. Och minnen av när man var i skogen som lite grabb, grillade äpplen över öppen eld, för att man inte ville gå med och plocka svamp.

"pear tree!"

Snön fanns inte kvar på backen i Köpenhamn men den låg på tallriken i nästa servering. En liten snögubbe. Det smakar äpple, youghurt och fläder och blöder av lingon. Och det känns litet elakt att skära igenom den. Tanken av att vilja ha den mer än att skicka ut den i frysen igen, vann tyvärr.

snowman

Øllebrød med skyr är den sista serveringen. Øllebrød fick jag lära mig är en traditionell dansk rätt och har konsistensen av gröt, men gjord på rågbröd och öl. En lite bränd och söt smak i munnen som fungerade bra ihop med syran från skyren.

Øllebrød, skyr

*****

I noma´schambré”, tillsammans med kaffe och bla den fantastiska kolan i benmärgspipa, är det så dags för reflektioner och läge att samla ihop alla tankar. Att andas och lugna ner sig.

Man brukar prata om att ”kocken ska lysa igenom på tallriken” och det kan inte finnas någon annan kock eller restaurang som lyser igenom så mycket som René Redzepi gör på noma. Det här är hans idé om mat och han har en extrem talang som på ett unikt sätt kan iscensätta sina idéer på en tallrik. Från första lilla aptitretaren till avslutningen med kaffe och sötsaker.

Jag är nyfiken på vem som först serverar mat med ett ”noma-koncept” framöver, vem tar efter René och det han gör? Likt hur en våg av molekylär gastronomi spred sig från El Bulli över hela världen för en massa år sedan. Eller sker detta redan någonstans?

Efter mitt första noma-besök kände jag ”vad var det egentligen som hände?”.

Nu kände jag ”det hände igen!”.

Och som jag skrev i inledningen till det här inlägget så kan jag inte, hur mycket jag än försöker, förklara med ord vad jag känner för den här restaurangen.

Jag hoppas att jag på något sätt har kunnat förmedla en känsla och en bild av vad det här handlar om.

noma – världens bästa restaurang.

 1. zwampen

  Grymt bra skriven ”recension”!
  Har också ställt mig frågan hur detta kommer att sprida sig? Och det har väl det delvis gjort, i framför allt Köpenhamn så är det många som har annamat det Nordiska Köket.

  Cheers
  Zwampen

 2. I Köpenhamn har du redan Reale en budget variant som lagar mat i samma anda men i en budget varian, Cristian Puglisi (tror jag det stavas) var souschef på Noma och har även varit på el bulli, innan han öppnade eget uppe på norrebro, kör bara 4 rättersmeny (vegetariskt alternativ finns) för 325 (om jag inte minns fel) danska…som snart är lika mycket i Svenska ;-), vinpaket för samma pris. Ska vara grymt bra och redan nu är det tydligen lite av ett mission att få bord, men jag hade tänkt mig dit under februari…

 3. Lars

  Ser riktigt schysst ut det där….och riktigt kul läsning:)

  Många i Danmark kör ju lite Noma-light stil och kollar man in trines sköna blog very good food så upptäcker man fler än de där helt uppenbara ställena som har det nynordiska i blodet.
  Att vara personlig i sin karga matlagningstil är inte det enklaste men personligen skulle jag i Sverige lyfta fram Magnus på Fäviken som en uppenbar fanbärare av en egen tolkning av nordens skogar, Eken för hans egensinniga ö-matlagning som följt en tydlig linje under många år men även Fredrik Andersson på Mistral som lagar mat med större hjärta än många andra och sin djupa kärlek till rotsakerna. Jag tycker det är riktigt kul att Fredrik börjar få den uppmärksamhet han förtjänar då jag länge tyckt att han är bland de bästa.

  Brorsan gillade sitt Relae besök btw

   • Lars

    Vi har tyvärr bara hälsat på hos Magnus och fått en guidad tur på gården då vi inte skulle hinna fram till deras middagssittning….Enda nackdelen med att driva butk är att det är tungt att stänga en lördag för att dra & äta.

    Men nästa gång….

    Oaxen är bokat till i sommar iaf och har du inte varit på Mistral så borde du prova för att se om det är din pannkaka.

 4. per

  Noma är en en konceptuell fullträff som verkliger ringar in alla element som gör en modern krog…. teamet bakom har verkligen lyckats med vad de velat åstadkomma och fått ut budskapet. Nog kan man utan tvekan säga att noma varit en av de bidragande i den naturliga våg av mat och uppläggningar av densamme som spritts sig från norr till japan och staterna.
  Tycker Relae är ett exempel på hur man vill att en krog ska vara, grymt gott, prisvärt och chosefritt, men de lagar inte riktigt samma typ av mat iallafall inte enligt min åsikt, men det är väl snarare bara roligt. Man måste ju som svensk vara lite avundsjuk på den varierade restaurangscen som Köpenhamn erbjuder dess uteätare.
  Hoppas bara att jag kommer hitta tid och tillfälle för ett Noma återbesök, såg ju för…la trevligt ut!

  • Håller absolut med, det finns en avundsjuka gentemot Dansken i dessa dagar 😦 Läste om ditt besök på Relae och det ser minst sagt intressant ut, måste bli ett besök nästa gång man är nere…. tillsammans med Herman, Geranium, Sölleröd, AOC, fiskebaren i Ködbyen… kanske flytta dit helt enkelt!? 😉

   • Fiskebaren måste ju också som sagt besökas, tyckte det var bra, helt rätt stil och prisvärt, känns som melodin just nu…

    Är du sugen på ett bloggbord? har pratat löst med Zwampen som skulle kolla med magnus och micke och så lite i slutet av mars….

    Ha det och njut, själv ska jag äntligen få ge mig iväg två dagar ( sö, må ) så det blir producentträffar, råkultur, matbaren, roffes och kanske en sväng förbi Pubologi 😉
    kan bli helt ok tror jag.

 5. Per, det är jag verkligen sugen på! Hade varit grymt kul att få träffa ”alla”!

  Ojvoj då har du fina dagar framför dig här. Hoppas få se lite i bloggen senare 😉 Enjoy!

 6. you bet, har varit lite stiltje ett tag med låg inspiration eller snarare att jag inte varit sugen på att plåta men nu ska det ta fart igen….synd bara att det bara var sö, må det begränsar ju en del men känns som det kommer bli kul besök, var ett bra tag sedan Mathias så det blir finfint och Roffes bytte meny idag..
  Återkommer i ärendet, men det är en kul grej 😉

 7. Linda

  Tack för recensionen!
  Det tog ett år att få tag på ett lunchbord men om tre veckor ska vi äntligen till Noma!
  På deras sida verkar det som om man kan beställa fler rätter utöver de ordinarie sju? Är det det du har gjort- nassaaq? Mattias Dahlgren serverar ju rätter mellan de ordinarie rätterna och jag antar att Noma gör detsamma? Har du något tips inför besöket?

  • Kul att du har fått bord, Linda! Återkom gärna och berätta hur du upplevde det…

   Jag vet inte riktigt vad menyn heter eller kallas, men jag brukar be om ”full experience” om jag inte får en meny i händerna… gör du också det kan jag lova att du får en jäkla upplevelse 😉

   Själv ska jag tillbaka till noma i slutet av sept…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: