Bibelstund

Idag offentliggör Guide Michelin 2011 års version av ”den lilla röda” för Storbritannien och Irland.

Den stora snackisen i år verkar vara huruvida Gordon Ramsay får behålla sin tredje stjärna på Royal Hospital Road eller inte.

Jag hade min första stora matupplevelse på just den här restaurangen för ett par år sedan. Det var här som allt började ta fart. Vi åt tryffel och hummer och gåslever och drack fantastiska viner och allt var nytt och väldig spännande och jag lärde mig tom ordet ”veloute”. Och Jean-Claude Breton, ”Maitre D´” tog hand om mig på ett sätt som jag aldrig har blivit omhändertagen på en restaurang tidigare.

Hade jag gått dit idag hade jag med all säkerhet resonerat annorlunda. Jag har större erfarenhet idag och tänker mat på ett helt annat sätt. Där Ramsay jobbar med ”säkra kort” föredrar jag idag nytänkandet, utmaningen och råvarukorgen hos tex noma eller Frantzén/Lindeberg eller Alinea. Och framförallt nytänkandet vad gäller teknik och tillagningsmetoder.

Jag säger inte att Restaurant Gordon Ramsay (eller den typen av kök) är dåligt på något som helst sätt. Men jag söker inte efter den här typen av kök idag. Det jag vill ha när jag slår mig ner och ska betala pengar för en middagsupplevelse är lite mer ”aha” och ”wow” än ”Mmm”. Lite mer spännande och lite mer utmanande. Lite mer nytt helt enkelt.

Herregud, jag vill ju såklart inte att det ska vara äckligt. Men jag tror ni fattar vad jag menar?

*****

Ikväll äter jag middag på Restaurang VOLT i Stockholm.

*****

Och i skrivande stund twittras det om 143 stjärnor i den nya guiden för 2011, mot 140 stjärnor i 2010 års guide.

…återstår att se hur dessa fördelas.

  1. Ja det kanske är lite märkligt trots allt. Kollade snabbt igenom lite matfolk på Twitter och alla är upprörda över stjärnan han fick för Petrus också…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: