Jag smörar för Vallmobacken

Mathias Dahlgren har alltid stått först i kön till att hylla smör och salt. En klassiker är att höra honom beskriva hans första matminne, när han åt varmt nybakat bröd med smör som ”smällte mellan fingrarna”.

Något som jag tycker förtjänar mer uppmärksamhet är Vallmobackens Smöreri i Alingsås, där Zandra Bring och Patrik Johansson använder sig av gamla metoder och idag tillverkar smör och salt i absolut världsklass. Jag gillar hur de berättar på sin hemsida att man har ett ”romantiskt synsätt på verksamheten”.

noma och René Redzepi använder som bekant Vallmobackens ”jungfrusmör”. Frantzén/Lindeberg har tagit efter, och serverar det inte bara till bröd utan också smältande som tillbehör till en dykplockad kammussla från Hitra.

Och i dagarna har tydligen Texture i svindyra Mayfair, i London, lagt sin första beställning hos Vallmobacken. Ytterliggare en michelinstjärna för Vallmobacken, om man nu vill se det så…

Jean-Georges Vongerichten, hyllad stjärnkock med krogimperium, har också hyllat Vallmobackens smör som ett av de bästa smör han någonsin har smakat.

Jag är inte helt säker på vilket smör Mathias Dahlgren använder, men att tolka av hans kokbok ”Det Naturliga Köket”, så hämtar han hem ett smör från Vilhelmsdals Gård i Tommarp.

Ta gärna en titt på Vallmobackens hemsida och läs på mer.

…om jag kommer ta en sked smör i kaffet, som Vallmobacken rekommenderar på sin hemsida, det vet ifan. Men det kanske är lika gott det!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: