Arvtagaren

Nu vill jag inte låta kaxig, men det blev alltså precis som jag hade förväntat mig.

Tre stjärnor till Grant Achatz för hans ”Alinea” i Chicago. Grattis!

Grant Achatz

Jag hade äran att få besöka Alinea tidigare i år, ett besök du kan läsa mer om här.

Vad gäller Grant så är det en kock som jag har följt och kommer att följa under en lång tid framöver. I USA börjar han bli en riktigt ”stjärnkock” och har bla synts hos både Oprah Winfrey och Martha Stewart. Det lär inte dröja länge innan han blir erkänd även i Europa och skaffar sig samma status som den legendariske Thomas Keller. Och det lär inte dröja länge innan man pratar om Alinea i samma mening som tex El Bulli eller The Fat Duck.

Mr. Keller är även lite av Grant´s mentor, för det var på Keller´s ”The French Laundry” i Napa Valley som Grant spenderade fyra år och så småningom avancerade till ”sous chef”.

"Arvtagaren"?

Alinea är Grant´s första projekt och konceptet här kallar Grant för ”progressive cooking”. Smak, råvaror och tom ”doft” presenteras på ett unikt, utmanande och ibland provocerande sätt. Målsättningen är att med varje rätt skapa en ”totalupplevelse”.

Fler nya projekt är redan igång och då tänker jag framförallt på cocktailbaren ”The Aviary” och restaurangen ”Next restaurant”. På den senare ska man återspegla ”great moments in culinary history” och endast fyra menyer, en per årstid, kommer att erbjudas. Först ut är ”Paris 1912”, följt av ”Hong Kong 2036” och ”Sicily 1949”.

Grant Achatz är lite utöver det vanliga vad gäller matlagning, men också (och inte minst) som person.

Så sent som 2007 fick han diagnosen muncancer, ”squamous cell carcinoma”. Nu kan jag inget om cancer och vill heller inte läsa på om just den här varianten (kolla bilderna i länken ovan). Grant blev rekommenderad att man skulle avlägsna hans tunga, att cancern hade nått ”Stage 4”. Grant och hans nära hittade en alternativ lösning som slog väl ut och idag, bara tre år senare, erhåller han alltså tre stjärnor i Guide Michelin och erkänns därmed som en av de absolut största.

Muncancer 2007

Respekt!

Jag hoppas, även om det inte är så troligt, att jag får med Grant Achatz att göra igen. Ett av mina absolut största matminnen alla kategorier är när han, i egen hög person, målar upp en dessert på bordet mitt framför ögonen på mig. Tack och bock för det, och all lycka framöver.

…Hong Kong 2036!

Hur man firar tre stjärnor på Alinea? Att döma av Grant´s Facebook med ett par flaskor Krug Vintage Brut Champagne, 1985. Pris? Ca 45,000SEK flaskan.

Skål!

En kommentar

  1. Pingback: Tillbaka till framtiden « en Foodie's blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: