Trägårdhstomte

Det blev ett kort besök på ”Det Goda Köket” för min del. Inga större reflektioner såhär i efterhand faktiskt, men vi testade ju som sagt Kockarnas Krog vilket var ganska intressant.

Av ren nyfikenhet, och som jag har skrivit om tidigare, så testade jag två kockar dagen till ära: Magnus Ek från Oaxen och Gustaf Trägårdh från Restaurang Basement.

Magnus hade den enda vegetariska rätten på menyn. Ekologisk zucchini bakad med kallpressad rapsolja, salvia och blomkål, samt kräm på vita bönor med rostad Oviksost. Serverad med eneträdskolad vinäger.

Riktigt trevliga smaker i munnen här:

Magnus Ek, Oaxen

Gustaf hade valt torsk i frasig prästost med rostade rotfrukter, kall ägg- & laxromsås samt kryddgrönt citroncest. En storsäljare att döma av vad folk runt i kring oss åt.

Men jag vet inte riktigt vad som gick fel här. Det smakade salt, salt och salt. Och så lite salt till. Synd, då jag tycker att torsken är en fisk som förtjänar bättre.

Gustaf Trägårdh, Restaurang Basement

En spontan känsla är att ”stjärnkockarna” som ställer upp i Kockarnas Krog ändå ställer ganska mycket på spel. Vad gäller torskrätten tex, så ska Gustaf Trägårdh lysa igenom fullständigt. Det här är hans rätt, det står hans signatur på den. Detta gäller såklart för samtliga kockar.

Är det därför lite mer genomtänkt när tex Melker Andersson väljer en ”enkel” moules frites? Eller Fredrik Erikssons svamsoppa? Kanske det. Samtidigt är utmaningen med Gustafs torsk eller Stefano Catenaccis fläsksida lite mer spännande.

Stefano Catenacci, Operakällaren

…men se till att det som serveras här är lika perfekt som det man serverar på sin egen restaurang.

För övrigt var det en massa människor som besökte Stockholmsmässan redan på fredagen. Många var kraftigt berusade. Håller Det Goda Köket på att bli en av de bättre förfesterna på höstkanten?

Den första april 2011 hoppar Gustaf Trägårdh över till Sjömagasinet i Göteborg. Där lär det inte bli ”torsk” på sikt?

Till sist lyckades jag undvika Monika Ahlberg. Tack gode gud för det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: