St. JOHN & Fergus Henderson

”Det handlar om att respektera naturens egen kulinariska kraft. Ska vi döda ett djur är det rimligt att vi också använder alla delarna i köket. Det handlar om rakt sunt köksförnuft.”

Så förklara han sitt koncept ”nose to tail eating”, den ödmjuke legendaren Fergus Henderson.

På sin restaruang St. JOHN i London serverar Fergus styckdelar som andra restauranger i vanliga fall ratar. Komage, ekorre, märgben, grisöron, ankhjärta… Det är helt enkelt hans stil. Rakt upp och ner. Rustik, ärlig och riktig mat.

Vi blev ganska förvånade när vi klev in på St. JOHN i förra veckan. Lokalen, ett gammalt rökeri, ser inte mycket ut för världen på utsidan. Men väl när vi gör entré slås vi av ”surret”, dofterna av ”nybakat” från ett bageri (som också huserar i lokalen), det blandade klientelet och det varma välkomnandet. Det här kan bli bra.

Vi kommer ganska lagom i tid till den smockfulla restaurangen och godtar ursäkten från hovmästaren då vårt bort inte är riktigt klart. Slår oss ner i baren och en pint senare kan festen börja en trappa upp, i ”matsalen”.

En ganska enkel meny presenteras men vi är rörande överrens om att vi behöver feedback från kyparen bland ”middlewhite”, ”brill” och ”sprats”.

Vi kommer att starta kvällen med rostad benmärg, bröd och persiljesallad. En signaturrätt på St. JOHN. Upplägget är kul när man får skrapa ur benpiporna, persiljesalladen visar sig vara ett perfekt tillbehör och märgen är perfekt lös och krämig. En riktigt bra start, och jag hade inte tackat nej till ett par märgpipor till…

Roast Bone Marrow & Parsley Salad

Jag fortsätter med ”middlewhite” utan att veta mycket mer än gris. Men den här, fulsnygga, grisen förtjänar nästan ett kapitel i sig. Läs gärna på.

Svålen var sådär underbart knaprig och god, men annars gick jag inte igång särskilt mycket.

Roast Middlewhite

Vi avslutar med kaffe och glass smaksatt med ingefära. Gott, men jag orkar bara äta upp en av tre kulor…

Kvällen som helhet får anses som bra och vi är fortfarande nyfikna på St. JOHN när vi sätter oss i taxin därifrån. Ett ställe som jag lika gärna skulle kunna ta med föräldrarna till, en dejt, eller ha en sittning med grabbarna.

Det var inte sista gången jag hälsade på hos Fergus Henderson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: